Weeskinderenzondag…

….neem uw heilige Geest niet van mij weg… (Uit Psalm 51 : 12-15)

We lezen in Gods Woord dat David Psalm 51 schreef nadat hij zich bezondigd had aan de vrouw van een ander. Wat doet zoiets in de relatie met de eigen (of andermans) vrouw (1), maar ook in de relatie met God. Is het nu over en uit? Kan God nu niet langer in actie komen via David (bijvoorbeeld)?

Kerkhervormer Maarten Luther schrijft bij deze Psalm: God is geen timmerman die weggaat (hemelvaart) omdat hij zijn karwei heeft afgemaakt, ‘geschaft’. Luther benadrukt dat God gedurig met Zijn creatie aan de slag blijft, dus waarom ook niet met jou? (2)

Maar je kunt soms het gevoel krijgen dat je God kwijt bent. De kerk van alle eeuwen besteedt daar zelfs een zondag aan: de zondag voor Pinksteren, vandaag dus. Die zondag heeft men genoemd: Weeskinderen zondag.

Jezus belooft zijn volgelingen dat Hij hen niet als wezen zal achterlaten. Hij doelt dan op de heilige Geest, die de Vader geeft aan Zijn kinderen.

(1) Zie 2 Samuel 12 : 24-25. David vindt (ontvangt!) de kracht om Batseba te troosten en Batseba heeft (ontvangt!) geloof en kracht om zich door David te laten troosten.
(2) Zie Johannes 5 : 17 en lees Psalm 106.

(…) 15 Als je mij liefhebt, houd je dan aan mijn geboden. 16 Dan zal ik de Vader vragen jullie een andere pleitbezorger (trooster) te geven, Die altijd bij je zal zijn: 17 de ​Geest​ van de waarheid. De wereld kan Hem niet ontvangen, want ze ziet Hem niet en kent Hem niet. Jullie kennen Hem wel, want Hij woont in jullie en zal in jullie blijven. (Uit Johannes 14)

Bron tekst: Meditatie van zondag 2 juni – Bijbels dagboek “Dag in dag uit 2019” – Leger des Heils | Ark Media

Bron afbeelding: Express Your Love Gifts

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s