Verhef Mij nu tot Uw majesteit…

Vader verhef Mij nu tot Uw majesteit, tot de grootheid die Ik bij U had
voordat de wereld bestond (Johannes 17 : 5)

Hemelvaartsdag 2019

U bent in de hoogte gevaren, en hebt de gevangenis gevangen genomen – U hebt gaven ontvangen voor de mensen, ook [voor] de afvalligen. Opdat God de HEERE toch daar zal wonen’ (Psalm 68 : 19, weergave DB 1545).

(…) “Dat is nu Zijn heerschappij, dat laat Hij prediken: dat allen die in Hem geloven uit de gevangenis zijn bevrijd. Ik geloof immers in Hem, Die zonde, dood en alles wat ons bestrijdt en aanvecht, heeft gevangengenomen.

Het zijn lieflijke en troostrijke woorden, wanneer je mag verkondigen dat de dood zó weggenomen en gedood is, dat men die niet meer voelt of ondergaat – dit geldt echter alleen voor hen die in Hem geloven. (1)

U zult zoiets niet vinden in uw werken: vasten, bidden, kastijden en in meer uitwendige dingen die u kunt doen. Dáár kunt u het vinden: waar Christus zit en waarheen Hij is opgevaren, en waarheen Hij de gevangenis met Zich heeft gevoerd.

En daarom, wie van de zonde verlost wil worden, en gered wil worden van duivel en dood, die moet daarheen, waar Hij is.

Maar waar is Hij dan? Hier, bij ons is Hij, en Hij is daarom in de hemel gezeten, opdat Hij ons nabij zou zijn. Wij zijn bij Hem daarboven en Hij is bij ons hierbeneden: door de prediking daalt Hij tot ons af, en door het geloof varen wij tot Hem op.

Maarten Luther:  Predigten des Jahres 1523. Vgl. WA 12, 565, 9-21

(1) Zie ook over geloven:  ‘De hoeren en de tollenaars gaan u voor…

Bron tekst:  Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres: info@maartenluther-citaten.nl

Bron afbeelding:  SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s