Zachtmoedigheid: vrucht én werk van het geloof…

(…) 15 U mag geen ​onrecht​ doen in de ​rechtspraak, u mag geen partij trekken voor de arme en de aanzienlijke niet voortrekken. Op rechtvaardige wijze moet u uw naaste oordelen. 16 U mag onder uw volksgenoten niet met lasterpraat rondgaan, u mag uw naaste niet naar het leven staan. Ik ben de HEERE. 17 U mag in uw ​hart​ uw broeder niet haten. U moet uw naaste zeker terechtwijzen, zodat u geen ​zonde​ op hem laadt. 18 U mag geen wraak nemen of een wrok koesteren tegen uw volksgenoten, maar u moet uw naaste ​liefhebben​ als uzelf. Ik ben de HEERE. (Uit Leviticus 19)

‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XXXVI)

Het werk van het vijfde gebod (I)

Gij zult niet doden

(…) “[Er is] de boze en wraakzuchtige hartstocht waarvan het vijfde gebod zegt:”Gij zult niet doden. ” Dit gebod heeft één werk dat vele anderen omvat en veel (alle?) slechtheid uitsluit. Het wordt zachtmoedigheid genoemd.

Nu zijn er twee soorten zachtmoedigheid. De eerste soort ziet er mooi genoeg uit, maar er zit niets (moois/bijzonders) achter. Dit is het soort zachtmoedigheid dat we beoefenen jegens onze vrienden en degenen die nuttig voor ons zijn en ons behagen met goederen, eer en gunst, of jegens hen die ons geen kwaad doen in woord of daad. Zelfs irrationele dieren, leeuwen en slangen, heidenen, moordenaars en slechte vrouwen beschikken over dit soort zachtmoedigheid.

Al deze (mensen/schepselen) zijn behoorlijk tevreden en heel zachtaardig als we doen wat zij willen of ze met rust laten. En er zijn er zelfs heel wat die bedrogen zijn door dergelijke zachtmoedigheid en hun woede verbergen en zich verontschuldigen en zeggen: ‘Ik zou niet echt boos zijn als mensen me maar met rust hadden gelaten of zouden laten.’

Begrijp wel, mijn beste hoorders, de boze geest zelf zou nog zachtmoedig zijn als hij maar zijn eigen gang (weg) zou kunnen gaan. Laster en belediging overkomen je om je te laten zien en beseffen hoeveel boosheid en verdorvenheid er werkelijk (nog) in je schuil gaan en om je te waarschuwen om te (leren/blijven) streven naar zachtmoedigheid en om je woede – met hulp van God – te verdrijven (door Gods Geest te laten uitdrijven!).

De tweede vorm van zachtmoedigheid is door en door goed. Het wordt getoond aan tegenstanders en vijanden het doet hen geen kwaad. Het wreekt zich niet, het vloekt niet en lastert het niet, het spreekt geen kwaad over hen en denkt geen kwaad te doen tegen hen, zelfs als ze goederen, eer, leven, vrienden en alles hebben afgenomen.

In feite, waar mogelijk, vergeldt dit soort zachtmoedigheid kwaad met goed, spreekt het goed van de ander, denkt het beste van de ander, en bidt het voor hen die kwaad doen. Christus zegt in Mattheüs 5 [: 44]: “Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; ​zegen​ hen die u ​vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en ​bid​ voor hen die u beledigen en u vervolgen;“. “En Paulus zegt in Romeinen 12 [: 14]: “Zegen​ uw vervolgers; ​zegen​ hen, vervloek hen niet, maar doe liever goed aan hen.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 265/266 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, p.101)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding: DailyVersesnet

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s