Gebod met een belofte… (III)

‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XXXV)

Het werk van het vierde gebod (III)

(…) “Er is nog een ander soort onteren van ouders, veel gevaarlijker en subtieler dan wat eerder genoemd werd, [een ontering] die zich verbeeldt en zichzelf voordoet als een waarlijk eren van de ouders.

Dat is wanneer een kind zijn eigen wegen kiest en de ouders dit toestaan ​​uit natuurlijke liefde. In dit geval eren ze elkaar en houden ze van elkaar. Van alle kanten is het iets kostbaars – de moeder en de vader zijn tevreden en het kind is tevreden.

Dit soort onteren komt voort uit het feit dat de ouders verblind zijn en God niet kennen of eren in de zin van de eerste drie geboden. Om deze reden kunnen ze niet inzien wat de kinderen missen, of hoe ze hen moeten onderwijzen en opvoeden. Het is alleen om mensen te behagen en om vooruit te komen dat ze hun kinderen vaardig maken voor het verkrijgen van wereldse eer, werelds vermaak en wereldse bezittingen. De kinderen waarderen dat, en ze gehoorzamen en eren hun ouders hierom natuurlijk heel graag, zelfs zonder tegenspraak.

O hoe hachelijk is het om vader of moeder te zijn, waar alleen vlees en bloed het hoogste goed zijn! Inderdaad, omdat ouders geboden wordt hun kinderen te onderwijzen, daarom is het dat de kennis en het houden van de eerste drie en de laatste zes geboden afhankelijk zijn van dit (vierde) gebod. Zoals Psalm 78 [: 5-6] zegt: ‘Hoe strikt heeft God onze voorouders opgedragen om Zijn geboden aan hun kinderen bekend te maken, opdat de komende generatie ze zouden kennen en weer doorgeven aan hun kinderen.

Zeg nu zelf, heeft vanwege deze opdracht niet iedereen meer dan genoeg goede werken om te doen, of hij nu opvoeder of kind is. Maar wij, blinde mensen die wij zijn, verwaarlozen deze werken en zoeken elders allerlei andere werk dat ons niet worden bevolen.”

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 252 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 82/83)

NB. Deze Luther-quote is een (wat vrije) vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Uit Psalm 78 (onberijmd, NBV)

(…) 7 Dan zouden zij op God vertrouwen,
Gods grote daden niet vergeten
en zich richten naar zijn geboden.
8 Dan zouden zij niet worden als hun voorouders,
een onwillig en ​opstandig​ geslacht,
onstandvastig van ​hart​ en geest,
een geslacht dat God ontrouw was.

Uit Psalm 80 (berijmd, vers 7)

Dan zullen wij niet van U wijken,
uw naam zal op ons voorhoofd prijken,
uw naam is ons als een dageraad.
Laat lichten ons uw aanschijn, Heer,
doe ons opstaan en help ons weer.

Bron afbeelding: Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s