Losgekocht met Zijn bloed… (IV)

En buiten alle twijfel, de verborgenheid der godzaligheid is groot:
God is geopenbaard in het vlees”. (1 Timoteüs 3 : 16)

(…) Gòd is geopenbaard in het vlees. Gòd – daar ligt vandaag (1)  de klemtoon. Volgende week DV bij zondag 14: God is geopenbaard in het vléés! Het Woord is vlees geworden.
Maar nu: Jezus Christus is God. Het Woord. De Eeuwige. De Almachtige. De Heilige. De Alwetende. Wij mogen weten in Wie wij geloofd hebben. In Hem, Die God is, boven alles en allen te prijzen.

Wie Hem van deze naam ontrooft en dat weg-theologiseert, heeft een stuk van het Evangelie weggenomen. Heeft de Zoon geloochend, miskend, veracht!
Die doet aan Godslastering als hij doopt in de drie namen en zegent met die drie namen. Hij kan ook heel veel liederen niet meer oprecht meezingen. Hij zet zichzelf buiten de Kerk van alle eeuwen, die getroost belijdt: Ik geloof in Gods eniggeboren Zoon, onze Heer.

En dat laatste is niet minder belangrijk als het eerste. Hij is onze Heer. Dat wil zeggen: onze eigenaar, meester, gebieder. Dat is Hij ook als God. Natuurlijk. Maar nu mag het ook anders bezien worden. De catechismus geeft de verklaring uit het oosterse leven, vanuit het Oude Testament. Slaven werden gekocht. Maar ook losgekocht. Dat wordt dikwijls niet duidelijk gezien.

Ik las dat slaven in het Oosten dikwijls een soort spaarbank in de tempel hadden. Na verloop van tijd hadden ze het vereiste bedrag bij elkaar gespaard. Dan – met de meester naar de tempel! Dan een handel tussen de priester (namens de godheid) en de meester. De godheid kocht de slaaf vrij. Met de bepaling in het koopcontract , dat dit eigendom van de godheid geen slaaf meer mocht worden van een mens.

Nu 1 Petrus 1 : 18v. Niet gekocht met zilver en goud. Toch gekocht. Duur gekocht; met bloed, (het) leven van een onschuldige. En nu Zijn eigendom. Losgekocht uit de macht van de satan. Die alles op alles zet om ons weer in zijn macht te krijgen. Dat zal hem nooit lukken, want Jezus zorgt voor de Zijnen:  niemand kan ze uit Mijn hand rukken.

(wordt vervolgd!)

(1) Avonddienst met verkondiging (‘opening’) van Gods Woord naar wat we daarvan belijden met/in Zondag 13 van de Heidelbergse Catechismus.
(Gekozen/gelezen tekst bij de verkondiging: Hebreeën 1 : 1 – 2 : 4)

Bron tekst: Preek van ds. J.W. Verheij (1911-2008) gehouden in een avonddienst op 25 april 1965.

Zie ook:  Losgekocht met Zijn bloed… (I) en Losgekocht met Zijn bloed… (II) en
losgekocht met Zijn bloed… (III)

(…) 18 in de wetenschap dat u niet met vergankelijke dingen, zilver of goud, vrijgekocht bent van uw zinloze levenswandel, die u door de vaderen overgeleverd is, 19 maar met het kostbaar bloed van ​Christus, als van een smetteloos en onbevlekt Lam. (1 Petrus 1 : 18)

Bron afbeelding: Biblia.com

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s