Het Onze Vader en de (bijbehorende) werken van het geloof…

(…) Hij zei tegen hen: ‘Wanneer jullie ​bidden, zeg dan
(Uit Lukas 11 : 2)

‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XXXII)

Het werk van het derde gebod (IX)

(…) “Dit is de volgorde waarin we bidden voor de goede werken zoals we die vinden in het Onze Vader.

De eerste daarvan is dat we tot Hem zeggen: ‘Onze Vader, Die in de hemel is.‘ Dit zijn de woorden van het eerste werk van het geloof, dat volgens het eerste gebod niet betwijfelt dat de bidder(s) een genadevolle Vader in de hemel heeft (hebben).

De tweede bede is ‘Uw naam worde geheiligd‘, waarin het geloof verlangt dat Gods naam, lof en eer worden verheerlijkt, en dat Gods naam in elke nood en om alles wat nodig is wordt aangeroepen, zoals dat in/door het tweede gebod ons wordt opgedragen.

De derde bede isUw koninkrijk kome‘, waarin wij bidden om de ware sabbat(srust) en (dus) het waarachtige (elke dag!) stille rusten van onze eigen(willige) werken, zodat alleen Gods werk in en door ons wordt gedaan en opdat God hierdoor in ons regeert als in zijn eigen koninkrijk. Zoals Hij zegt: ‘Zie, Gods koninkrijk is nergens anders – aan te wijzen/te vinden – dan in uzelf ‘. [zie Lukas 17 : 20-21].

De vierde bede isUw wil geschiede‘, waarin we bidden dat we de zeven geboden van de Tweede Tafel mogen houden en werken, waarin het geloof verder in praktijk wordt gebracht in de omgang met onze naaste(n), net zoals we dat doen vanwege de eerste drie (geboden) in onze omgang met God.

Verder zijn dit ook de smeekbeden waarin het kleine woordje ‘Uw‘ steeds herhaald wordt, omdat we met dit woordje bidden dat we alleen (willen/zullen) zoeken naar wat God toebehoort en toekomt. In de anderen beden zeggen we ‘ons‘, ‘onze‘, want in deze bedes bidden we om wat wij elke dag en altijd weer weer nodig hebben en (alleen als) uit Zijn hand verwachten en ontvangen willen.

Laat dit onderwijs hier nu volstaan ​​als een klare en eenvoudige uitleg van de Eerste Tafel van Mozes om de eenvoudige(n) (‘kinderenPsalm 34 : 12) te leren wat de hoogste goede werken zijn.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 250 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 80)

NB. Deze Luther-quote is een (wat vrije) vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding: SlidePlayer

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s