De kracht van het gelovig gebed…

(…) Laat u bij het bidden leiden door de Geest, iedere keer dat u bidt; blijf waakzaam en bid voortdurend voor alle heiligen. (Efeziërs 6 : 18).

‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XXX)

Het werk van het derde gebod (VII)

(…) “De kracht van het gebed zien we in het gebed dat Abraham lang geleden (volhardend) gebeden heeft voor de vijf steden, Sodom, Gomorra en de anderen, en daarmee had hij zoveel bereikt, dat als er maar tien rechtvaardigen in die steden waren geweest, twee in elke stad, God die steden niet vernietigd zou hebben [Genesis 18 : 32].

Wat kunnen gelovigen dan niet bereiken, wanneer zij met hun bidden (bijv. in de samenkomsten van de gemeente) eendrachtig en eenparig zich wenden tot God en Hem (daar) met alle ernst en oprecht vertrouwen aanroepen?

De apostel Jakobus schrijft ook:Geliefde broeders, bid voor elkaar opdat u gered/behouden zult worden. Want het gebed van een rechtvaardige vermag veel (Jakobus 5 : 16), evenals volhardend en onophoudelijk bidden. ‘[Jakobus 5 : 10], dat wil zeggen, een bidden dat niet van opgeven weet – zoals sommige bange mensen helaas wel doen – en steeds weer en zelfs meer vragen durft, en dat (dus) ook wanneer nog niet zomaar duidelijk is en wordt dat het bidden wordt gehoord en verhoord.

Als voorbeeld hiervan geeft Jakobus ons het bidden van de profeet Elia, waarvan hij zegt: die een mens was, zoals wij. Elia bad dat het niet zou regenen; en het regende niet gedurende drie jaar en zes maanden. En hij bad opnieuw en het regende en alles werd weer vruchtbaar en leefde op [Jakobus 5: 17-18]. Er zo zijn er nog veel meer teksten en voorbeelden in de Schrift die ons aansporen om met ernst en geloof te bidden.

Zoals David zegt:De ogen van de Heer zien de rechtvaardigen, en zijn oren luisteren naar hun gebed‘ [Psalm 33 : 18]. Nogmaals: ‘God is nabij allen die tot Hem roepen, allen die Hem in waarheid aanroepen‘ [Psalm 145 : 18]. Waarom voegt hij eraan toe ‘allen die Hem in waarheid aanroepen‘? Omdat het geen bidden tot God of aanroepen van God genoemd kan worden wanneer men alleen maar (wat) prevelt met de mond. “

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 239 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 66/67)

NB. Deze Luther-quote is een (wat vrije) vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Ik heb de HEERE lief, want Hij hoort mijn stem, mijn smeekbeden.
Want Hij neigt Zijn oor tot mij, daarom zal ik Hem al mijn dagen aanroepen. (Psalm 116 : 1-2)

Bron afbeelding:  Giving God Glory

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s