Dit is een troost(lied) alleen voor kinderen…

het is ‘gisteren’ gemaakt*

Want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht’ (Mattheüs 11 : 30, weergave DB 1545).

(…) “De goddelozen hebben geen ondervinding van vreugde in beproeving – dat hebben ze niet geleerd. Deze kracht komt ook niet vanuit de mens, maar is een werk van de Heilige Geest. Hij verandert de mensen zó, dat zij nu onbevreesd zijn voor dingen, waar anderen voor sidderen – en waar anderen over klagen, daar kunnen zij om lachen.

Er is zeker een grote kracht voor nodig, om een ondragelijk juk, niet alleen dragelijk,
maar zelfs zoet en licht te maken. Hoe kan dat dan?

De Heilige Geest verandert in dit geval niet het gewicht van de last, maar de persoon die de last draagt, wordt door Hem veranderd. Want de persoon zelf wordt bekleed met nieuwe kracht, waardoor hij, zoals Paulus zegt: ‘Alle dingen kan doen door Hem Die hem kracht geeft’ (vgl. Filippensen 4 : 13).

Stel je voor: dat mij werd bevolen om de hemel en de aarde te dragen, dat alleen al zou een uiterste verschrikking zijn om aan te denken. Maar als iemand mij kracht genoeg zou geven om dit te doen, dan zou het voor mij net zo makkelijk zijn, als dat ik een bal in de lucht moest gooien. Ik zou niet alleen kracht genoeg hebben voor het dragen, maar er zelfs mee spelen en er plezier in hebben!

En dit is nu de kracht van Christus. Hij zegt: ‘Míjn last’. Het is alsof Hij wilde zeggen: ‘Mijn last is niet als andere lasten. Mijn last drukt je niet neer, maar tilt je op. Mijn last draagt eerder jou, dan dat jij die moet dragen.’”

Maarten Luther: Annotationes in aliquot capita Matthaei, 1538, vgl. WA 32, 530, 29-41, weergave: W(2) 7, S.143- S.145

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres: info@maartenluther-citaten.nl

* gekozen regel uit begin van een lied van Dimitri van Toren.

Zie evt. ook:  Astronomisch verlossingswerk…

Bron afbeelding:  Rest for the Weary

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s