Oneindige Liefde!

De liefde houdt nooit op, al is het dat de profetieën zullen ophouden, en de talen zullen ophouden, en de kennis zal ophouden’ (1 Korinthe 13 : 8, weergave DB 1545).

(…) “En hier breekt Paulus uit in woorden om te spreken over het onderscheid van dit leven in het geloof én van het andere leven in de hemelse heerlijkheid, namelijk het aanschouwen van God.

Dan is dit de gedachte: wat wij hier in dit leven hebben én wat wij daar in het andere leven hebben, is hetzelfde. Het is immers dezelfde God Die wij hier geloven en daar zullen aanschouwen – daarin is geen onderscheid. Maar het onderscheid ligt in de kennis: dat wij dezelfde kennis van God op een andere manier hier in dit leven, en weer op een andere manier daar in het andere leven hebben.

De manier in dit leven is dat wij Hem nu niet zien, maar geloven. Nu is het geloof een onvolkomen en duister zien. Een zien, waarbij het Woord noodzakelijk is, dat bevorderd wordt door het predikambt, door talen en profeteren. Want zonder het Woord kan het geloof niet staande blijven. (1)

Maar de manier in het andere leven is, dat wij Hem daar niet in het geloof zien, maar in een dadelijk aanschouwen. Dat is een volmaakte kennis, waarbij geen [geschreven] Woord, geen prediking, geen talen en geen profeteren meer nodig zijn. Daarom zal dit alles daar ophouden.”

Maarten Luther: Fastenpostille 1525, vgl. WA 17.2, 169, 14-27

(1) En het is niet de prediking en het zijn niet de woorden ‘an sich’ maar het is God Zelf die door de heilige Geest Zijn Woord en de verkondiging daarvan kracht verleend en dit alles laat doen wat Hem behaagd (o.a. Jesaja 55 : 10-11, Ezechiël 37 : 4Johannes 16 : 12-16)

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres info@maartenluther.com

Nooit kan ’t geloof te veel verwachten,
des Heilands woorden zijn gewis.
’t Faalt aardse vrienden vaak aan krachten,
maar nooit een vriend als Jezus is.
Wat zou ooit zijne macht beperken?
’t Heelal staat onder zijn gebied!
Wat zijne liefde wil bewerken,
ontzegt Hem zijn vermogen niet.
(Gezang 244 vers 3)

(…) Want geen woord, dat van God komt, zal krachteloos wezen.
(Lukas 1 : 37)

Bron afbeelding:  DailyVerses.net

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s