Wat uit het menselijk hart voortkomt…

(…) 5 Toen de Here zag, dat de boosheid des mensen groot was op de aarde en al wat de overleggingen van zijn ​hart​ voortbrachten te allen tijde slechts boos was, 6 berouwde het de Here, dat Hij de mens op de aarde gemaakt had, en het smartte Hem in zijn ​hart. (Uit Genesis 6)

Smartphone zou reformatorische jongeren aan het denken zetten

Citaat: (…) Kenners van de gereformeerde gezindte houden er intussen rekening mee dat de telefoon wel voor grote veranderingen kan zorgen. (1) Maar wat die gevolgen van die mediaconsumptie precies zullen zijn, is nog onduidelijk, zegt Johan Roeland, onderzoeker naar media, religie en cultuur aan de VU. “Je zou kunnen zeggen: in de meeste films en series heerst een totaal andere huwelijksmoraal. Als je daar als orthodoxe jongere genoeg mee in aanraking komt, kan het je aan het denken zetten. Dan is het goed denkbaar dat je eindigt in een volstrekt seculiere positie. Voor homoseksualiteit geldt hetzelfde. In die zin kunnen YouTube en Netflix een bedreiging zijn voor de orthodoxie.” Of het daar ook op uit gaat lopen, weten we niet, benadrukt Roeland. “Maar áls het gebeurt, kan de impact groot zijn. De gereformeerde gezindte heeft lange tijd bestaan bij gratie van het isolement.” (…)

Opgemerkt: Wat een onzin uitspraken weer van “geleerde” mensen (“kenners van de gereformeerde gezindte”).

Laten we twee uitspraken in dit artikel/citaat even onze aandacht geven:

  • Citaat: “Je zou kunnen zeggen: in de meeste films en series heerst een totaal andere huwelijksmoraal. Als je daar als orthodoxe jongere genoeg mee in aanraking komt, kan het je aan het denken zetten. Dan is het goed denkbaar dat je eindigt in een volstrekt seculiere positie.”
    Opgemerkt. De schrijver Jan Wolkers kwam uit een “gereformeerd nest”, zonder televisie in huis en zonder smart-phone… Maar veel belangrijker is te luisteren naar wat Jezus ons voorhoudt (en dat hebben we alle eeuwen door bevestigd gezien in allerlei kringen en gezindten!):  Maar de dingen die uit de mond komen, komen voort uit het hart, en die verontreinigen de mens. Want uit het hart komen voort kwaadaardige overwegingen, alle moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen, lasteringen. Deze dingen zijn het die de mens verontreinigen; (Uit Matteüs 15)
    *
  • Citaat: “De gereformeerde gezindte heeft lange tijd bestaan bij gratie van het isolement.”
    Opgemerkt: De gereformeerden in Nederland hebben wel opgeroepen tot een (noodzakelijke) vorm van isolement, maar ze hebben hier nooit in het soort isolement kunnen leven dat met de geciteerde uitspraak en de inhoud van het artikel gesuggereerd wordt. De gereformeerden leefden te verspreid in de Nederlandse samenleving en de Nederlandse samenleving was te divers en te open om van een “geïsoleerd bestaan” (in welke vorm dan ook) te kunnen spreken! Ook is de term “gereformeerd” hier te algemeen en dient men bij bepaalde vormen van isolement zoeken en voorstaan (en in praktijk brengen) nog weer onderscheid te maken tussen de verschillende gezindten van gereformeerden!

(1) Mobieltjes – Televisie is onder veel reformatorische christenen taboe, maar via de mobiele telefoon komt dat vermaak nu alsnog hun huizen binnen. ‘Dit hebben we gewoon niet zien aankomen.’

Bron tekst: Trouw/de Verdieping – “Smartphones: revolutie in refoland” door Robin de Wever

(…) 10 Nadat hij de mensen bij zich geroepen had, zei hij tegen hen: ‘Luister en kom tot inzicht. 11 Niet wat de mond in gaat maakt een mens ​onrein, maar wat de mond uit komt, dat maakt een mens ​onrein.’ 12 Daarop kwamen de ​leerlingen​ bij hem en zeiden: ‘Weet u dat de ​farizeeën​ uw uitspraak gehoord hebben en dat ze die stuitend vinden?’
(Uit Matteüs 15)

Bron afbeelding:  SlidePlayer

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Geschiedenis, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s