Delen in Christus’ geboorte…

Aan u, aan u verkondig ik het goede nieuws van louter vreugde‘.
(Naar Lukas 2 : 10)

Deze vreugde blijft dus niet in Christus, maar is bestemd voor alle mensen. Geen enkel verdoemd of slecht mens hecht geloof aan deze blijde boodschap. Want dat is de ware grond van alle redding: het verenigt Christus met het gelovige hart, zodat van weerskanten alles gemeenschappelijk wordt gehouden. Maar waarin delen ze dan samen?

Christus heeft een zuivere, onschuldige en heilige geboorte. De mens heeft een onzuivere, zondige, verdoemde geboorte, zoals David zegt: ‘Zie, ik ben in ongerechtigheid geboren, in ​zonde​ heeft mijn moeder mij ontvangen.‘ (Psalm 51 [: 5]). Niets kan dit ongedaan maken behalve de reine geboorte van Christus. (1)

Dus de geboorte van Christus kan ons niet op een lichamelijke manier worden geschonken en dat zou ook niet helpen. Daarom wordt het geestelijk door het Woord aan iedereen uitgereikt, zoals de engel zegt dat het wordt gegeven aan allen die dit vast geloven, zodat ze geen nadeel en schade zullen ondervinden van hun eigen onreine geboorte.

Dat is de weg en wijze (manier) waarop zullen wij gereinigd worden van onze ellendige geboorte uit Adam. Hierom wilde Christus geboren worden, dat we door Hem langs een andere en nieuwe weg zouden geboren worden, zoals Hij ons verklaart in Johannes 3 [: 3]. Dit gebeurt door het geloof, zoals Jacobus zegt: ”Overeenkomstig Zijn wil heeft Hij ons gebaard door het Woord van de waarheid, opdat wij in zeker opzicht eerstelingen van Zijn schepselen zouden zijn.” (Jakobus 1 [: 18]).

Dus, langs deze weg neemt Christus onze geboorte van ons weg en absorbeert het in Zijn geboorte, en schenkt ons de Zijne opdat we daarin (en daarmee) helemaal rein en nieuw zullen worden, alsof het onze eigen geboorte is, zodat elke christen zich kan verheugen en roemen in de geboorte van Christus alsof zo iemand, net als Christus, lichamelijk uit Maria geboren was. Wie dit niet gelooft of er aan twijfelt, is geen Christen. ‘

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 10.1.1, S. 70-72 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, volume 75, blz. 215/216)

(1) (…) 4 Wie zal een reine geven uit een onreine? Niet één. (Uit Job 14)

Leestip:  1 Korintiërs 15 : 35-58 en Romeinen 8.

NB. Deze Luther-quote is een (wat vrije) vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Ik ben een mede-erfgenaam met Christus en deel met Hem in Zijn erfenis.
(naar Romeinen 8 : 17)

Bron afbeelding:  YMI

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s