‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XXII)

Niet ons, HEER, niet ons, geef Uw naam alle ​eer, om Uw ​liefde, Uw trouw.
(Psalm 115 : 1)

Het werk van het eerste gebod (VIII)

(…) “God staat menigmaal toe dat een mens in ernstige zonde valt of blijft, zodat hij in zijn eigen ogen en in de ogen van alle mensen beschaamd staat, omdat hij zich anders niet zal onttrekken aan de grote ondeugd die ijdele eer en beroemdheid hem brengen, wanneer hij voortdurend kans ziet en grijpt om zichzelf en anderen te overtuigen van zijn grote gaven en deugden.

God laat deze zonde bestrijden door middel van andere zware zonden zodat alleen zijn heilige naam geëerd zal worden. En zo wordt de ene zonde een medicijn voor de ander vanwege onze diepgaande verdorvenheid, die ons niet alleen tot het kwade aanzet en ons dat laat doen, maar die ook al het goede weet te misbruiken.

Zie nu hoezeer een mens op zijn hoede moet zijn wanneer hij goede werken wil doen, want er valt genoeg (werkelijk) goeds te doen, er is keus genoeg, maar helaas laten wij die vanwege onze (natuurlijke) blindheid liggen en gaan we op zoek en rennen we achterna wat meer past bij onze eigendunk en zelfbevrediging. Niemand kan hier krachtig genoeg tegen (zichzelf en anderen) (s)preken en niemand kan adequaat genoeg zichzelf en anderen daartegen beschermen.

De profeten moesten deze zonde bestrijden en ze werden ter dood gebracht omdat ze allerlei zelfgekozen en zelfopgelegde werken verwierpen en alleen Gods geboden predikten. Zoals een van hen, de profeet Jeremia, zegt ‘Neem uw offers weg en voeg ze samen met al uw gaven, en eet uw offer en vlees zelf maar op, want ik heb u niets over die dingen geboden. Maar ik heb u dit geboden: u zult acht slaan op Mijn stem (dat is niet wat mensen goed en billijk achten, maar op wat IK u zeg) en wandelen op de weg die Ik u heb geboden. ‘ (zie Jeremia 7 : 21-23)

Deze en talloze vergelijkbare passages die we in de Schrift vinden worden ons voorgehouden om ons niet alleen van onze zonden los te scheuren, maar ook van die werken waarvan wij al snel denken dat ze alleen maar goed en juist zijn, en dus om ons er bij te bepalen wat God werkelijk van ons vraagt en opdraagt met Zijn geboden, zodat wij dat alleen en altijd weer de volle aandacht zullen geven en er naar leven.

We zouden alle andere (eigendunkelijke goede) werken kunnen nalaten. Maar wanneer de geest van het kwaad, die nooit rust, ons niet kan leiden naar slechte werken aan de linkerkant, verleid hij ons aan de rechterkant met zelf bedachte werken die ons goed schijnen. Zie Deuteronomium 28 : 4 en Jozua 23 : 6: ‘U zult van Mijn geboden niet afwijken, noch naar rechts noch naar links.‘ “

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S.221 / S.222 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 46)

NB. Deze Luther-quote is een (wat vrije) vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Heartlight

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s