Eenzaam sterven?

‘Onheilsprofeet’ over de ziekte eenzaamheid…

(…) Eenzaamheid is twintig procent dodelijker dan roken en dubbel zo dodelijk als drinken. “Heftig, zeer heftig! Eenzaamheid is killer nummer een. Daarom is het zo belangrijk om die als ziekte te erkennen. Dan kan je die bestrijden.”

(…) U geldt een beetje als een onheilsprofeet. (1)

Ik denk dat we kinderen tot op zekere hoogte kunnen inenten tegen eenzaamheid op latere leeftijd’

Ze zeggen dat ik een angstzaaier ben, een cultuurpessimist. Dat stempel geven de voorstanders van digitale media me, zodat de mensen me niet meer serieus nemen. Weet u, ik heb niet alleen over digitalisering geschreven, ik schreef over van alles, over leren, over muziek. Ik verhelder graag dingen. Dan denk ik: hé, als de mensen dat eens wisten! Dan zouden ze nadenken en misschien hun gedrag veranderen, en wel ten goede. Ik wil geen angst zaaien, integendeel.

En je moet ook bedenken: eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. Dat kan heel fijn zijn. Eenzaam is niemand graag. Eenzaamheid is het beleven van een gemis, en wel een gemis waaraan men smartelijk lijdt: ik heb niemand. Wie zegt dat hij graag eenzaam is, weet niet waar hij het over heeft.”

Iedereen sterft alleen

Maar niet altijd eenzaam! En dat wens ik iedere stervende toe, dat je je opgetild voelt in de familie of vriendenkring. Natuurlijk, het sterven zelf beleef je alleen, maar ik geloof toch dat er verschillen zijn. Er wordt veel eenzaam gestorven. Op de intensive care, om drie uur ’s nachts, overal piept het… Gelukkig is er ook een trend om vaker thuis te sterven, omringd door geliefden. Dat toont duidelijk waar het ook bij het sterven op aankomt: dat het niet eenzaam gebeurt.

(…) 29 Toen gaf ​Jakob​ zijn zonen de volgende opdracht: ‘Als ik straks met mijn voorouders verenigd word, ​begraaf​ me dan bij hen in de grot op het land van de ​Hethiet​ Efron, 30 in de grot op de akker in Machpela, dicht bij Mamre, in ​Kanaän, de akker die ​Abraham​ van Efron heeft gekocht omdat hij daar een eigen ​graf​ wilde hebben. 31 Daar zijn ​Abraham​ en zijn vrouw ​Sara​ ​begraven, daar zijn ​Isaak​ en ​Rebekka​ ​begraven, en daar heb ik Lea ​begraven. 32 Het stuk land waarop die grot ligt, is van de ​Hethieten​ gekocht.’ 33 Na zijn zonen deze opdracht te hebben gegeven trok ​Jakob​ zijn voeten weer op het ​bed. Toen blies hij de laatste adem uit en werd hij verenigd met zijn voorouders. (Uit Genesis 49)

Bron tekst: Trouw/De Verdieping (via Blendle) – “Twee keer zo dodelijk als alcohol: eenzaamheid” door Wilfred van de Poll

(1) Niet-erkende ziekte – interview – ‘In een tijd waarin iedereen online alleen de goede versie van zichzelf toont, is het een taboe om voor je eenzaamheid uit te komen.’ () ‘Eenzaamheid is een megatrend. En die zal niet verdwijnen, eenzaamheid zal alleen nog maar toenemen’.
Manfred Spitzer, Eenzaamheid Uitg. Atlas Contact, 256 pag., 22,99 euro.

Bron afbeelding: LDS Scripture Teachings

Dit bericht werd geplaatst in Diversen, Huwelijk en gezin, Persoonlijk, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s