Het gelovig gebed…

(…) 16Want het gebed van een rechtvaardige is krachtig
en mist zijn uitwerking niet
.
(Uit Jakobus 5)

Elk gelovig gebed is krachtig omdat God er kracht aan verleend. Wanneer we moeten concluderen dat ons geloof aan kracht heeft ingeboet dan noemt de Bijbel dat kleingeloof. Dat kleingeloof kunnen we compenseren door het soort bidden waar professor Te Velde ons op wijst (1): veel verbaliteit, rationaliteit en verzakelijking, Maar we kunnen het ook vervangen door ‘Getijdengebed’. Dan heet het bijgeloof wanneer we het van dit soort bidden willen verwachten in plaats van het eerder soort genoemde bidden in kleingeloof.

Laten we maar eerlijk erkennen (net als de discipelen/apostelen) dat we niet weten wat we bidden zullen, dan houden we onze gebeden kort en eenvoudig en staan we het (zuchtend) bidden van de Heilige Geest niet onnodig in de weg. Twee of driemaal daags (gelovig en dus aandachtig en met eerbied!) het ‘Onze Vader’ bidden (vergelijkbaar met de dagelijkse regelmaat van onze maaltijden) is zeker voldoende voor elke dag, maar omdat God Zijn kinderen graag hoort mogen we tijdens alle werk en ontspannen door er op allerlei manier blijk van geven dat we Hem nodig hebben en niet missen kunnen omdat we het alleen niet af kunnen…

Zie/lees m.n. ook wat geschreven is in Jakobus 5 : 13-20. Daar staat ook: het gebed van een rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet. Dat betekent in de eerste plaats dat een rechtvaardige weet dat hij/zij een ‘gerechtvaardigde’ is, dus zo iemand zoekt niets bij zichzelf en verwacht ook niets van zijn of haar (manier van) bidden, maar hij/zij aanvaardt gelovig dat niets zijn bidden tot God hem of haar in de weg staat – ook zijn/haar ‘dagelijkse zonden’ niet – maar dat zijn of haar gebeden om Christus wil gehoord en verhoord worden en dus ‘uitwerking’ zullen ontvangen.

N.a.v. : RD – Redactie kerk “Prof. Te Velde: Getijdengebed kan gebedsleven vernieuwen” (15-11-2018)

(1) Volgens professor Te Velde heeft het gebed in het gereformeerd protestantisme aan kracht ingeboet. Ook is rondom het gebed „ongewild” een spiritualiteit ontstaan „die zich kenmerkt door veel verbaliteit, rationaliteit en verzakelijking.”
De traditie van het getijdengebed kan stimulansen bieden voor „vernieuwing en versterking van het gebedsleven onder allen in Nederland die hartelijk in God geloven en met Hem willen leven.” Dat betoogt prof. dr. M. te Velde in een boekje dat deze week verscheen.

Bron afbeelding: King James Bible (Inspirational Image)

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Politiek, Wetenschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s