‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XXI)

Een goede naam is te verkiezen boven grote rijkdom,  waardering
boven zilver en goud.
(Spreuken 22 : 1)

Het werk van het eerste gebod (VII)

(…) “Maar niettemin is het waar dat we een goede naam en reputatie behoren te hebben en dat iedereen zo moet leven dat niemand iets kwaads over hem of haar kan zeggen en dat men niemand aanstoot geeft, zoals de apostel Paulus zegt in Romeinen 12 vers 17: ‘We moeten ons beijveren om het goede te doen, niet alleen voor God maar ook voor alle mensen.‘ En 2 Korinthiërs 4 vers 2: ‘We wandelen zo oprecht en eerlijk dat niemand iets tegen ons weet in te brengen

Maar bij ons moet er grote ijver en zorg zijn, om te voorkomen dat zo’n reputatie ons hart opblaast en ons tot zelfgenoegzame mensen maakt. Hier past de spreuk van Salomo: ‘Zoals goud aangetoond wordt door het vuur van de oven, zo bewijst een mens zich (zijn goede naam) door de lof uit de mond van een ander mens‘ (zie Spreuken 27:21) (HSV: Een smeltkroes is er voor het zilver en een oven voor het goud, zo wordt iemand getoetst op zijn goede naam.)

Zulke mensen, die zich niet van de wijs laten brengen door de lof en de eer die zij ontvangen van anderen, zijn schaars, het zijn mensen die zich laten leiden door de Geest, zodat ze er geen behagen in scheppen of trots van worden, maar volkomen vrij en onbezorgd blijven, terwijl ze al hun roem en goede naam toeschrijven aan God alleen, Hem daarvoor danken, en het voor geen ander doel aanwenden dan lof brengen aan God en ten bate van hun medemensen en helemaal niet om daar zelf beter van te worden.

Wij zijn mensen net als u(a)

Zulke mensen stellen hun vertrouwen niet op eigen roem en eer, en verhogen zichzelf beslist ook niet boven de meest nutteloze en verachtelijke mens op aarde, maar zien zichzelf als dienknechtjes van God, die hen die eer heeft toevertrouwd om God en de naaste te dienen, alsof Hij hen opdroeg (of: vergelijkbaar met de opdracht) om hun geld onder de armen te verdelen ten dienste van Zijn koninkrijk en gerechtigheid hier op aarde.

In Mattheüs 5 vers 16 zegt Christus:Laat zo uw licht schijnen voor de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader die in de hemel is verheerlijken.‘ Hij zegt niet ‘opdat de mensen u zullen prijzen‘, maar ‘dat uw werk alleen gedaan wordt om anderen ermee te dienen, zodat zij God(s naam en werk) in u en in zichzelf zullen opmerken en verheerlijken.

Het juiste gebruik van onze eer en goede naam is wanneer God erom gedankt en geprezen wordt doordat wij anderen dienen. En als mensen óns willen prijzen en niet God die in ons werkt, moeten we dat beslist niet toestaan, maar alles doen wat we kunnen om onszelf te beschermen tegen hun lof door het te voorkomen of door het te (ver)mijden als de ergste van alle zonden en door het te zien en kenmerken als het God beroven van de eer die alleen Hem toekomt.’

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S.221 / S.222 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 44/45)

NB. Deze Luther-quote is een (wat vrije) vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(a) (…) 14 Maar toen de ​apostelen​ ​Barnabas​ en ​Paulus​ merkten wat de bedoeling was, ​scheurden​ ze van ontzetting hun ​kleren, drongen zich door de menigte heen en riepen: 15‘Wat doet u toch? Wij zijn mensen, net als u. (Uit Handelingen 14)

Bron afbeelding:  BibleWordings.com

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s