Dankdag 2018

Jeruzalem, prijs de HEERE – Sion loof uw God
(Psalm 147 : 12, weergave DB 1545).

Een makkelijk werkje?!

(…) “God eist voor Zijn weldaden geen grote offers of kostbare juwelen, die veel hebben gekost. Ja, Hij vraagt daarvoor slechts een makkelijk werkje, namelijk lof en dank, waaraan geen moeite of kosten zijn verbonden.

Daarom is het ook een grote schande – als we ons tenminste konden schamen – dat men ons in deze Psalm eerst tot dankzegging moet aanzetten als luiaards, en opwekken als slapers. Bovendien moet deze Psalm ook nog al de weldaden optellen en uitmeten en ons voor ogen houden, voordat we die zelf opmerken.

We worden er toch alle dagen mee overspoeld en overstroomd! Ze worden door ons toch onophoudelijk gebruikt en we leven er toch van? Zodoende hebben we redenen genoeg onszelf aan te sporen en te vermanen en ook zonder deze Psalm er aan herinnerd te worden om God te loven en te danken – door de weldaden zélf bewogen, uitgelokt en aangespoord.

Maar er komt niets van terecht! Men moet er ons met alle macht toe aanzetten en opwekken dat wij de HEERE zullen loven en prijzen. Bovendien moet het Woord voor ons voorgekauwd en in onze monden gestopt worden, zoals in deze Psalm gebeurt.

Nog wil onze smerige boef [= ons zondige lichaam] er niet aan om dit lichte, blije, vrolijke werkje en mooie godsdienstje te verrichten. Bah, wat is dát voor schaamteloosheid dat wij niet schrikken of blozen als wij één versje lezen of horen uit deze of uit een andere Psalm.”

Maarten Luther: Der 147. Psalm, Lauda Jerusalem, ausgelegt, 1532, vgl. WA 31.1, 433, 1-3; 17-28

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres info@maartenluther.com

(…) 9 Daarom verheugt zich mijn ​hart​ en juicht mijn ziel,
mijn lichaam voelt zich veilig en beschut.
(Uit Psalm 16)

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s