‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XVII)

(…) 17 Ontsluit mijn lippen, Heer,
en mijn mond zal uw lof verkondigen.
(Uit Psalm 51)

Het werk van het tweede gebod (III)

(…) “Het wonderbaarlijke en rechtvaardige oordeel van God is hierop gebaseerd, dat in de privésfeer van zijn huis een eenvoudige arme man, aan wie men geen grote geloofswerken toe zal schrijven, met vaste regelmaat God vreugdevol prijst wanneer het hem goed gaat, of vol vertrouwen tot Hem roept wanneer hij tegenspoed ondervindt.

Hij doet hiermee een groter en aangenamer werk voor God dan een ander die vast en veel bidt, kerken begunstigd met z’n geld, bedevaarten aflegt en zichzelf belast met het her en der verrichten van (vooral ook bij anderen) indrukwekkende daden. Zo’n dwaas zet een grote mond op (over zichzelf) en zoekt ijverig naar nog groter werken om te doen.

Hij is zo verblind dat hij aan dat grootste werk om te doen helemaal voorbij ziet, want voor hem is het loven van God maar een heel kleine zaak vergeleken met de grootse voorstelling die hij zich gemaakt heeft van de werken naar eigen ontwerp, en waarin en waarmee hij zichzelf misschien wel meer prijst en lof toebrengt (ook uit/door de mond van anderen) dan aan God, en waarin hij meer vermaak vindt dan dat hij vreugde vindt in God. Zo weerstreeft hij het tweede gebod en de goede werken daarvan met zijn eigen(dunkelijke) goede werken.

In het evangelie vinden we in de gelijkenis van de Farizeeër en de tollenaar [Lukas 18 : 10-14] een treffend voorbeeld hiervan. De tollenaar roept vanuit zijn zonden en zondig bestaan (om genade) tot God, en prijst en eert Hem (daarmee) en vervult zo de twee grootste geboden: God geloven en eren. De Farizeeër blijkt bij beide van die geboden in gebreke te blijven. Hij komt aanzetten met (heel) andere goede werken (die hij eerder verricht heeft en) waarmee hij zichzelf prijst, en niet God, en hij toont daarmee meer vertrouwen te hebben in zichzelf en op wat hijzelf heeft kunnen en mogen verrichten dan dat hij vertrouwen heeft in (de genadevolle vergevende aanneming van) God. Daarom wordt hij terecht afgewezen en de ander aangenomen.”

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 218/119 (translation used: Luthers Works, American Edition, vol. 44, p. 41)

NB. Deze Luther-quote is een (wat vrije) vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 14 Ik zeg jullie: Deze man ging gerechtvaardigd terug naar zijn huis, in tegenstelling tot die andere. Want ieder die zichzelf verhoogt, zal vernederd worden en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden. (Uit Lukas 18)

Bron afbeelding:  Presbydestrian

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s