Drink liever uit de Bron zelf…

Op 22 juni 1522 houdt Luther een preek over de rijke man en de arme Lazarus. Vervolgens werd deze preek in druk uitgeven met een klein voorwoord van Luther. Daarin keert hij zich tegen de piraten-drukkers die zijn boeken ‘onzorgvuldig en incorrect’ uitgeven. Verder zegt Luther: ‘Wat helpt het, dat men veel boeken maakt en toch altijd weer het goede en voornaamste Boek voorbijloopt. Drink toch liever uit de Bron zelf, dan uit de beekjes die u naar de Bron hebben geleid! Kan het dan toch niet anders zijn, laat dan onder mijn naam geen boeken uitgeven zonder mijn weten en tegen mijn wil. Dat God mocht geven, dat ik mijn boeken voor het merendeel weer thuis zou hebben! Vooral die, waarin ik de paus en de concilies nog teveel heb toegegeven. God, geef ons Uw genade! Amen.’

In lijden en sterven aangenaam voor God
en dienstbaar aan God en mensen… 

‘En er was een rijke man die zich kleedde met purper en kostbare linnen kleding, en hij leefde alle dagen heerlijk en in vreugde. Er was echter ook een arme man, met de naam Lazarus, die lag voor zijn deur, vol zweren, en hij verlangde zich te voeden met de kruimels die van de tafel van de rijke vielen – maar de honden kwamen en likten zijn zweren’ (Lukas 16 : 19-21, weergave DB 1545).

(…) “De arme Lazarus moeten wij niet alleen uitwendig bezien met zijn zweren, armoede en ellende. Er zijn immers genoeg mensen die ook in ellende en nood verkeren en toch daarmee niets gewinnen. Net als koning Herodes in jammer en nood verkeerde [zie Handelingen 12:23], maar daardoor toch niet beter werd voor God. Want armoede en lijden maken niemand aangenaam voor God.

Echter wie tevoren aangenaam is voor God [door het geloof], diens armoede en lijden is ook aangenaam voor God – zoals Psalm 116 vers 15 zegt: ‘De dood van Zijn heiligen wordt kostbaar gehouden bij de HEERE.’ Daarom moeten wij Lazarus in het hart zien, en daar zoeken naar de schat die zijn zweren zo kostbaar heeft gemaakt. Dat echter is zonder twijfel zijn geloof en liefde geweest, zoals Hebreeën 11 vers 6 ons zegt: ‘Zonder geloof kan men God niet behagen.’ Het geloof van Lazarus maakt dus zijn lijden tot zaligheid en aangenaam voor God.

In zijn hart was het zo gesteld dat hij graag anderen gediend zou hebben, als hij dat had gekund. Maar omdat hij dat toen niet kon, beschikte God het zo, dat hij tot op heden met zijn zweren, naaktheid en honger de hele wereld dient en tot troost is. Dat is een kunst- en meesterstuk door God gewerkt – zoiets geweldigs is het als een mens in het geloof staat. Lazarus heeft ons met zijn honger gevoed, met zijn naaktheid gekleed, en met zijn lijden vertroost – zozeer duister en verborgen is de regering van God!”

Maarten Luther:  Predigten des Jahres 1522, vgl. WA 10.3, 185, 14-23; 185, 5 – 186, 2

Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres info@maartenluther.com

En wij hebben het profetische woord, dat zeer vast is‘ (2 Petrus 1 : 19).

Bron afbeelding:  HolyBibleVerse

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s