‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XV)

(…) 33 Voor de HEER wil ik zingen zolang ik leef,
een ​lied​ voor mijn God zolang ik besta.
34 Moge mijn lofzang de HEER behagen,
zoals ik mijn vreugde vind in Hem.
(Uit Psalm 104)

Het werk van het tweede gebod (I)

Tot dusverre hebben we het eerste werk en het eerste gebod behandeld, maar slechts kort, eenvoudig en haastig want daarover kan heel veel (meer) gezegd worden. We zullen nu het spreken over de werken vervolgen aan de hand van de de opeenvolgende geboden.

Naast geloof is het tweede werk het ons opgedragen doen en laten van het tweede gebod, namelijk dat we Gods naam zullen eren en niet ijdel (te onpas) zullen gebruiken. Dit kan, net als alle andere werken, niet zonder geloof worden gedaan. Als het toch zonder geloof gebeurt, is het alleen maar schijn en show. Naast het geloof (God geloven op Zijn Woord) kunnen we geen groter werk doen dan God lofprijzen al (s)prekend en zingend en door op allerlei manier God’s naam te roemen en groot te maken en te eren.

En hoewel ik het al eerder heb gezegd, en het is waar, dat waar het geloof is en het werk wordt gedaan uit geloof, dat er dan geen verschil is tussen het ene werk en het andere, toch moet dit alleen als waar worden opgevat tegenover de werken die niet voortkomen uit een waar geloof.

Er is echter verschil tussen (geloofs)werken wanneer we ze met elkaar vergelijken, en dan is het ene werk (toch) groter dan het andere. Het is net als in het lichaam van belang dat elk lid daarvan net zo gezond is als alle andere, maar het werk van de leden valt te onderscheiden en het werk van de een is hoger, nobeler en nuttiger (van meer belang) dan dat van andere.

Dat is ook hier het geval – God’s naam en eer loven en prijzen en hooghouden is meer dan de werken van de andere geboden die nog volgen. En toch moet ook dit werk in en uit geloof worden gedaan zoals dit ook voor alle andere werken geldt dat het geloof deze innerlijk motiveert.”

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 217 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 39)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 4 U, HEER, zal ik loven in heel de wereld,
over U zingen voor alle volken.
5 Hemelhoog is uw ​liefde,
tot aan de wolken reikt uw trouw.
(Uit Psalm 108)

Bron afbeelding:  Bible-Scriptures – Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s