‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XIII)

(…) 5 De HEER is ​genadig​ en ​rechtvaardig,
onze God is een God van ontferming,
(Uit Psalm 116)

Het werk van het eerste gebod (VII)

(…) “Let wel, het is door God’s barmhartigheid en genade en niet door hun aard dat onze werken zonder schuld en ons vergeven zijn. Ze zijn goed vanwege het geloof, dat zichzelf overgeeft aan deze goddelijke barmhartigheid over onze werken. We moeten dus vanwege onze werken vrezen, maar troost ontvangen vanwege de genade van God. Zoals geschreven staat in Psalm 147 vers 11: Hij heeft welbehagen in wie Hem vrezen en die op zijn goedertierenheid hopen.

Dus bidden we vol vertrouwen: Onze Vader… en toch vragen we Hem: Vergeef ons onze schulden. Wij weten ons Zijn kinderen en tegelijkertijd ook zondaars; we weten ons aanvaard, maar ook dat we daar niet genoeg naar handelen – dit alles is het werk van het geloof dat stevig verankerd is in Gods genade.

Maar als je vraagt ​​waar geloof en vertrouwen te vinden zijn of waar ze vandaan komen en op gebaseerd zijn, is dit zeker het meest noodzakelijke om te weten: Ten eerste het komt niet van je werken of van je verdiensten, maar alleen van Jezus Christus, vrijelijk beloofd en vrijelijk gegeven. Zoals Paulus schrijft in Romeinen 5 : 8: ‘God echter bewijst zijn ​liefde​ jegens ons, doordat ​Christus, toen wij nog zondaren waren, voor ons gestorven is.

Dus alsof Paulus ons zeggen wil: Behoort dit (alleen) ons niet al een sterk, onoverwinnelijk vertrouwen te geven, zelfs voordat we ons erover gingen bekommeren en om gingen bidden, ja, terwijl we nog voortgingen in zonde te wandelen, stierf Christus (al) voor onze zonden?!
Paulus zegt dan vervolgens:Als Christus voor ons is gestorven terwijl wij nog zondaars waren, hoeveel te meer zullen we door Hem worden gered van de toorn, gerechtvaardigd door zijn bloed. Want als wij, toen wij vijanden waren, met God verzoend zijn door de dood van Zijn Zoon, zullen wij veel meer, nu wij verzoend zijn, behouden worden, doordat Hij leeft‘. (Romeinen 5 : 8-11).

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 215/216 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 37/38)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s