Omwille van Gods eigen Woord… (II)

(…) Daarom, zoals de ​heilige​ Geest​ zegt: Heden, indien gij Zijn stem hoort,
verhardt uw ​harten​ niet… (Uit Hebreeën 3 : 7-8)

Over rechtvaardiging en gebed (vervolg)

Actief

(…) Kort en goed: het gebed is de manier waarop wij delen in Gods gerechtigheid. En het is de manier waarop wij wandelen in een nieuw godzalig leven. Want het geloof – zegt Luther kernachtig – is een levend, werkzaam, actief en machtig ding. Het draagt alle goede werken in zich. Dat uit zich in het dienen van God, met wie we voortdurend in gesprek zijn en aan wie we telkens vragen: “Here, wat wilt U dat ik doen zal?” Onze oude mens heeft immers niets meer over ons te zeggen. Die ligt in het graf van Christus. Daar moet hij blijven.

Intussen – zo bindt Luther ons in zijn uitleg op het hart – mogen wij op de weg met God niet stil blijven staan. Hij zegt: “Wie niet verder komt, raakt achterop. Heel het leven van het nieuwe volk, van hef gelovige volk, van hef geestelijke volk is nooit een stilstaan, nooit een gegrepen hebben, nooit een denken: nu heb ik het.” Wat? Gods gerechtigheid. Het is telkens opnieuw een wachten op die gerechtigheid.

Daarmee bedoelt Luther geen amechtige gelovigen te kweken, die geen zekerheid hebben. Niet voor niets verwijst hij naar Paulus, die zich niet inbeeldt het al gegrepen te hebben of al volmaakt te zijn; maar hij jaagt ernaar om het te kunnen grijpen; met het oog daarop heeft Christus hém gegrepen.

Daarom – zegt Luther treffend – heeft de gelovige zijn rechtvaardiging altijd vóór zich. Hij zou echter nooit een rechtvaardige heten, als hij haar niet tegelijkertijd achter zich had. – Het is het gebed waardoor “voor” en “achter”, verleden en toekomst in elkaar grijpen. En dat gebeurt héden, dus hier en nu wanneer wij onze handen vouwen.

(wordt vervolgd)

Lees ook voorgaande/volgende gedeelte(n):
– “Omwille van Gods eigen Woord… (I)
– “Omwille van Gods eigen Woord…(III)

Bron tekst: “God vangen in zijn woorden (2, slot)” door dr. H.J. Lam, Barneveld, Ecclesia nr. 17 – augustus 2018

Bron afbeelding:  SlideShare

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s