‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (XII)

Een rechtvaardige valt zeven keer…

Het werk van het eerste gebod (VI)

(…) “Maar zegt u: “Hoe kan ik er absoluut zeker van zijn dat al mijn werken goed en aangenaam zijn voor God, wanneer ik somtijds (toch) weer in zonde val of teveel praat, eet, drink en slaap, of anderszins grensoverschrijdend bezig ben en wanneer het me niet lukt om dat te vermijden?” Antwoord: deze vraag laat zien dat u geloof nog steeds beschouwt als een werk vergelijkbaar met de andere werken en dat u het (dus) niet boven alle werken stelt.

Het is het allerhoogste werk omdat het onze dagelijkse zonden uitwist en daarbij steeds standvastig blijft door nooit te twijfelen dat God zo genadig is dat hij zulke dagelijks weerkerende mislukkingen en overtredingen over het hoofd ziet.

Ja, zelfs wanneer zo iemand in een dodelijke zonde (dood-zonde) zou vallen ​​- wat echter niet of zelden gebeurt met degenen die in geloof en vertrouwen op God leven – dan herrijst het geloof altijd weer en twijfelt er niet aan dat deze zonde al (weer) vergeven is. Zoals geschreven staat:

  • In 1 Johannes 2 : 1-2: ‘Mijn Lieve kinderen, ik schrijf u dit opdat u niet zondigt. Mocht een van u echter toch zondigen, dan hebben wij een pleitbezorger bij de Vader: ​Jezus​ ​Christus, de Rechtvaardige. Die de verzoening is van al onze ​zonden… “
  • En in Wijsheid van Salomo 15 [: 2]: ‘En hoewel we al gezondigd hebben, behoren we U nochtans toe toch en erkennen dat U groot bent.
  • En Spreuken 24 [: 16]: ‘Een rechtvaardige valt zeven keer, maar hij staat even zo vaak weer op.

Ja, dit vertrouwen en geloof moet zo hoog en sterk zijn dat een mens beseft dat heel zijn leven en al zijn werken niets anders zijn dan vervloekte zonden in het oordeel van God, zoals David het zegt in Psalm 143 [: 2]: ‘niemand die leeft, wordt rechtvaardig bevonden voor U.‘ Wij moeten volledig afzien van (wanhopen aan) onze werken, en geloven dat zij niet goed kunnen zijn behalve door dit geloof dat geen oordeel verwacht maar alleen pure genade, gunst, vriendelijkheid en barmhartigheid.

Dit is wat David sprak in Psalm 26 [: 3]: Want Uw goedertierenheid houd ik voor ogen, en ik wandel verheugd in Uw waarheid.‘ En in Psalm 4 [: 6-7]: ‘Het licht van Uw gelaat schijnt over ons‘ – dat is de kennis van uw genade door geloof – en daardoor hebt U mijn hart blij gemaakt.‘ Want zoals geloof verwacht, zo gebeurt het ook.’

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 215 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 37)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 18 Wie is een God als U, die schuld ​vergeeft en aan ​zonde​ voorbijgaat?
(Uit Micha 7)

Bron afbeelding:  Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s