Angst: zo ziet Gods schepsel er niet uit… (IV)

De gemeente van Christus als schepping van God

Op deze rots zal ik Mijn gemeente bouwen, en de poorten der hel zullen haar niet overweldigen’ (Mattheüs 16:18, weergave DB 1545).

(1) (…) Het geloof is zo almachtig als God Zelf is. Zodoende wil God het geloof ook toetsen en beproeven. Daarom moet alles wat de duivel doet en kan, daartegen opkomen. Hij zegt hier immers niet voor niets dat de poorten der hel haar niet zullen overweldigen. Want ‘poorten’ is in de Schrift de plaats waar de de rechtsgedingen plaatsvinden. Zo zijn hier deze poorten: alle geweld van de duivel met zijn aanhang, zoals koningen en vorsten, met de wijzen van deze wereld, die allen tegen deze rots en dit geloof opkomen.

De rots staat middenin het water, daartegen moeten de golven beuken, bliksem en donder moeten er boven losbreken, alsof zij de rots willen omstoten – maar hij houdt stand, want hij is welgegrond. Daarom moet men verwachten dat de duivel met al zijn macht daartegen opkomt en alles probeert om deze rots te vernietigen.

Maar hij zal niets kunnen doen, net als de golven op het water, want zij rollen terug of breken op de rots. Zoals u dan nu ziet dat onze ongenadige overheden toornen en de hooggeleerde heren er ook bijkomen, met alle ‘heiligen’ van deze wereld – wat dan nog! Daarop moet u niet letten of er zich iets van aantrekken, want het zijn maar de poorten van de hel en de golven op het water, die tegen deze rots aanstormen.

Maarten Luther: Predigten des Jahres 1522, vgl. WA 10.3, 214, 26 – 215,15

(1) Op 24 juni 1522, op de toen nog gevierde ‘Dag van Johannes de Doper’, heeft Luther een preek gehouden over de belijdenis van Petrus uit Matthëüs 16, waaruit het bovenstaande citaat werd gekozen.

Opgemerkt AJ:  Een gemeente of kerkgemeenschap zal zich dus niet door wetenschap en (haar) statistiek angst laten opleggen of zichzelf aanpraten en zich van de wijs laten brengen om haar verkondiging en liturgie en beleid daarop aan te passen.

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres: info@maartenluther.com

(…) 27 Want inderdaad, in deze stad hebben allen samengespannen tegen ​Jezus, uw ​heilige​ dienaar, Die door U is ​gezalfd: Herodes, ​Pontius ​Pilatus, alle volken en ook de stammen van Israël, 28 om datgene te doen waarvan u had bepaald en voorbestemd dat het moest gebeuren. (Uit Handelingen 4)

Bron afbeelding:  ScotDir.com

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s