Angst: zo ziet Gods schepsel er niet uit… (II)

IS CHRISTUS NIET AAN BOORD?!

Maar nu is midden in deze wereld van de angst een plaats aangewezen, die de merkwaardige, voor die wereld onbegrijpelijke opgaaf heeft, de mensen – steeds nieuw en steeds hetzelfde – dit ene toe te roepen: de angst is overwonnen, vreest niet; in de wereld hebt gij angst, maar weest getroost, Ik heb de wereld overwonnen! Gij, kleingelovigen, waarom zijn jullie bevreesd? Christus is aan boord! Wij moeten in deze woorden heel de teleurstelling en ook heel de liefde van Christus voor zijn discipelen horen. Weet jullie dan nog niet, dat jullie in Gods hand zijn, dat waar Ik ben, God is? Waarom zijn jullie zo bevreesd? Weest moedig, standvastig, manhaftig, vastberaden; beeft niet, laat het hoofd niet hangen, klaagt niet: Ik ben aan boord. Luistert dan toch naar Hem, gelooft Hem!

En nu zien wij dat er in ons leven iets anders moet worden. Wij bemerken, hoe kleingeestig, hoe armzalig, hoe kortzichtig ons leven op het moment is. Wij zien onze eigen zorgen en moeilijkheden en niet de duizend keer grotere van de ander. Onze aangelegenheden lijken ons zo reusachtig en oneindig belangrijk toe, en wij zijn afgestompt voor alles, wat daarbuiten ligt. En dat is het werk van de angst. Nu bemerken wij, dat wij dit enge, benarde leven niet langer kunnen verdragen, wij stikken erin, en zo vragend en vermoedend horen wij de roep: een ding ontbreekt u; het geloof, dat God de almachtige onze Vader en Heer is; dat voor Hem onze grootste zorgen zijn als voor ouders de zorgen van hun kleine kinderen; dat Hij in een oogwenk alles kan beschikken en in een handomdraai alles omver kan werpen; dat alles licht voor Hem is en niet zwaar; dat voor Hem duizend jaar zijn als één dag; dat zijn gedachten hoger vlucht kennen dan onze gedachten; dat Hij ondanks alles bij ons is.

Roepen wij elkaar daarom toe: Gij kleingelovigen, waarom zijn jullie bevreesd? Midden in de storm is Christus aan boord! Wijk angst! Kom Heer Jezus, sterke helper, Heiland!

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Contra de angst” (14 januari) – “Christus is aan boord” (1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978)

Allen die uw hoop vestigt op de HEER: wees sterk en houd moed. (Uit Psalm 31)
Lees Psalm 31 in z’n geheel.

Bron afbeelding:  MCW Memes

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s