De stem van de goede Herder…

(…) 3 …De schapen luisteren naar zijn stem, hij roept zijn eigen schapen bij name en leidt ze naar buiten. 4 Wanneer hij al zijn schapen naar buiten gebracht heeft, loopt hij voor ze uit en de schapen volgen hem omdat ze zijn stem kennen. 5 Iemand anders volgen ze niet, ze lopen juist van hem weg omdat ze de stem van een vreemde niet kennen.’ (Uit Johannes 10)

De goede Herder en Zijn schapen

(1) (…) “Het is de bijzondere eigenschap en karaktertrek van een schaapje dat het meer dan een ander dier een zuiver en scherp gehoor heeft. Want al zouden duizend mensen proberen het schaapje te roepen, dan slaat het op de vlucht, alleen als de herder roept, is het zonder vrees, want het kent de stem van de herder uit duizend andere en loopt hem na.

Zo is het ook als er duizend schapen in één kudde bij elkaar zijn, en al de moederschapen blaten, dan kent toch ieder lammetje de stem van zijn eigen moeder, het volgt deze stem, totdat het lammetje het moederschaap weer heeft gevonden – zó precies en scherp kan het horen!

Op deze eigenschap en karaktertrek ziet Christus hier en zegt: ‘Zulke diertjes heb Ik ook, want Ik ben een Herder, en het is ook de eigenschap van Mijn schaapjes dat zij Mijn stem zeer nauwkeurig en precies kennen. Daarom, als ze Mijn stem niet horen, gaan ze niet met iemand anders mee.’

Op deze manier wil Hij ons leren: als wij Zijn schapen willen zijn, dan moeten we ook goede oren hebben, die de stem van Christus van aller andere stemmen kunnen onderscheiden, al klinken ze nog zo helder, zo lieflijk en zo vriendelijk als het maar kan.

Daarom moeten wij hier leren, en ons daarin vlijtig oefenen, dat wij Gods Woord horen en dat alleen voor zeker en gewis houden, opdat wij de ingevingen van de duivel – die de verzoeker is tot alle kwaad en ons probeert te verslinden – geen ruimte geven en ons verder ook voor valse leer behoeden.

Want de wolf heeft zijn streken niet verloren: kan hij u niet door een valse leer laten vallen en gevangen nemen, dan zal hij dat inwendig in het hart doen door het inwerpen van zondige gedachten. In dat geval moet u doen als een schaapje en zeggen: ‘Ik trek mij van deze stem niets aan – het is de stem van de wolf en niet de stem van mijn Herder. De stem van mijn Herder zegt: ‘Ik ben de goede Herder en geef Mijn leven voor Mijn schapen.’”

Maarten Luther: Predigt über Johannis 10: 12-16, 1534, vgl. WA 52, 279, 6 ff. Weergave: Doctor Martin Luther, Lehrreiche und erbauliche Gleichnisse, Erstes Bändchen, Leipzig und Dresden bei Justus Naumann’s Buchhandlung,1863, S.15 / S.16

(1) Op de tweede zondag na Pasen in het jaar 1534 preekte Luther thuis aan tafel uit Johannes 10 vers 12 tot 16 over de goede Herder en Zijn schapen. Uit ons citaat blijkt wel dat Luther weleens een praatje gemaakt heeft met een schaapherder. Hij is tenminste goed op de hoogte van sommige karaktertrekken van schapen. Vooral dat een lammetje in een volle schaapskooi moeiteloos zijn moeder weer terugvindt als het wil drinken, moet Luther met eigen ogen gezien hebben.

Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres info@maartenluther.com

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s