‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (VII)

Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben.
(Uit Exodus 20)

Het werk van het eerste gebod (I)

Dit nu is het werk van het eerste gebod, dat gebiedt: “Gij zult geen andere goden hebben.” Het betekent: “Aangezien ik alleen God ben, zult u al uw geloof, vertrouwen en hoop in Mij alleen stellen, en in geen enkel opzicht in iemand anders.” Want je hebt geen God wanneer je hem enkel met je lippen God noemt of Hem slechts aanbidt met uiterlijk vertoon van knielen of met ander lichamelijke vertoon en misbaar.

Alleen dan heb je een God wanneer je Hem vertrouwt met heel je hart en naar Hem opziet voor alle goeds, genade en gunst, hetzij in werken of lijden, in leven of dood, in vreugde of verdriet. Zoals de Heer Jezus Christus tegen de heidense vrouw zei: ‘Ik zeg u: wie God wil aanbidden, moet hem aanbidden in geest en waarheid‘ (Johannes 4 : 24). En dit geloof, dit vertrouwen, deze hoop uit het diepst van ons hart is de ware vervulling van het eerste gebod.

Zonder genoemd Godsvertrouwen kan geen enkel werk aan dit gebod voldoen. En omdat dit gebod het allereerste van alle geboden is en het hoogste en het beste, waar alle andere werken uit voortkomen, waarin zij bestaan ​​en waardoor zij worden geoordeeld en beoordeeld, dus haar werk – dat is: het geloof of vertrouwen dat God te allen tijde genadig is – is het allereerste, hoogste en beste werk waaruit alle andere werken moeten voortkomen, waarbinnen zij hun bestaansrecht vinden, en waardoor zij moeten worden geoordeeld en beoordeeld.

Vergeleken met het werk van het eerste gebod: alle andere goede werken zouden zijn zoals alle andere geboden zouden zijn wanneer ze zonder de eerste waren alsof er geen (enig) God is.”

Maarten Luther:  Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S.209 / 210 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 30)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 2 Ik zeg – tot de HEER: ‘U bent mijn Heer,
mijn geluk, niemand gaat U te boven.’
3 Maar tot de ​goden​ in dit land,
de machten die ik vereerd heb, zeg ik:
4 ‘Wie u volgt, wacht veel verdriet.’
Ik pleng voor hen geen ​bloed​ meer,
niet langer ligt hun naam op mijn lippen.
(Uit Psalm 16)

Bron afbeelding:  Zie Afbeelding

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s