Zonde…

(…) 5 Mijn schuld steekt hoog boven mij uit,
als een zware last, te zwaar om te dragen.
6 Mijn wonden zweren en stinken
vanwege mijn lichtzinnig leven…
(Uit Psalm 38)

Let goed op! Dit is de eerste kleur waarmee je de zonde moet schilderen: in het begin schijnt het een makkelijk, eenvoudig en ongevaarlijk ding te zijn. Daarbij maak je je ook geen zorgen over de toorn van God – je vreest voor geen kwaad! Het schijnt dan geen zware last te zijn, maar de zonde is zo licht als een veertje, zodat je die zonder moeite met de adem van je mond meent weg te kunnen blazen.

Daarom, als de zonde je eerst aanpakt, dan vrees je er niet voor, ja, de zonde wordt je lust en je leven, je denkt dat er geen beter ding bestaat, dan naar hartenlust zondigen.

Echter de zonde blijft niet slapen, en wanneer ze wakker wordt, gaat ze een ondragelijke last worden, een last die zó zwaar is dat het onmogelijk voor je is om die te dragen – tenzij dan dat God je daarin op een bijzondere manier bijstaat!

Waar dat gebeurt, dat de zonde in het geweten niet ophoudt met preken, daar hoef je niet lang op de duivel te wachten, die pookt en blaast in het vuur, zodat alles in lichterlaaie gaat en het totaal onmogelijk schijnt om ooit nog gered te worden.

De zonde heeft het karakter dat zij vriendelijk en zacht met de oude-Adam omgaat, daardoor komt het dat de zonde je zo lief en dierbaar is! Het duurt echter niet langer dan dat de zonde levend wordt. Daar begint dan de moeite, de arbeid, de angst, de nood, de schrik, het zuchten, de vertwijfeling en tenslotte de eeuwige dood.”

Maarten Luther:  Predigt über Matth. 27:1-10, ohne Datierung, vgl. WA 52, 772, 27 ff. (Selektion). Weergave: Doctor Martin Luthers Glaubenslehre, Zweites Buch, Leipzig und Dresden bei Justus Naumann’s Buchhandlung,1863, S.160 / S.161

Bron tekst: Wilt u deze Luthercitaten ter kennismaking doorsturen aan uw vrienden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor het aanmelden/afmelden van deze wekelijkse citaten kunt u gebruikmaken van dit e-mailadres info@maartenluther.com

(…) 6 Ontzagwekkend is Uw antwoord,
U doet recht en redt ons, God
(Uit Psalm 65)

Bron afbeelding:  Bible Verses

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s