Je toevertrouwen aan God… (V)

Verkrijg wijsheid, verkrijg verstand; vergeet niet en wijk niet
van de redenen mijns monds.
(Spreuken 4 : 5)

Bidden en studeren

WIJ MOETEN EERBIEDIG en nederig met de Heilige Schrift omgaan en ze meer door vurige en hartelijke gebeden openen dan door een scherp verstand.

Het is onmogelijk dat die niet zichzelf – en anderen die zij onderwijzen – schade zullen doen, die alleen op hun verstand vertrouwen en met ongewassen voeten – als varkens – op de Heilige Schrift aanvallen, alsof het alleen maar menselijke geleerdheid is. Ze maken helemaal geen onderscheid tussen menselijke en Goddelijke wijsheid en gaan zonder eerbied met haar om.

Daardoor komt het dat zovelen zich spoedig verbeelden leraars te zijn, die gelijk als ze wat van de grammatica geleerd hebben – zonder verder te studeren – zichzelf voor leraars en theologen houden en zeggen: ‘O, de Bijbel is een heel gemakkelijk Boek!’ En wel speciaal doel ik nu op degenen die de varkensdraf gegeten hebben van de sofisten.(1)

Hieronymus klaagt al over leraars die, als de Schrift hen veroordeelt en hen tegen is, deze naar hun eigen believen en eigen zin uitleggen, alsof Gods Woord maar een ‘wassen neus’ is.

Maarten Luther: Die 10 Gebote zu Wittenberg gepredigt, 1518, vgl. WA 1,507,25 – 508,5

(1) Griekse, dat is: heidense, sofisten of filosofen. Ook wel Luthers scheldnaam voor de scholastieke theologen uit de middeleeuwen die door hun filosofische redeneringen de eenvoud van de Schrift uit het oog verloren.

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s