Een lichaam heeft maar één hoofd…

(…) 31 Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten, en die twee zullen tot één vlees zijn. 32 Dit geheimenis is groot; maar ik spreek met het oog op ​Christus​ en de ​gemeente. (Uit Efeziërs 5)

Zondag 19 HC – Waarom wordt daarbij gezet: Zittende ter rechterhand Gods?

De ware kerk of geestelijke christenheid mag en kan hier op aarde geen hoofd hebben en kan door niemand op aarde, ook niet door een bisschop of paus, geregeerd worden. Alleen Christus in de hemel is het Hoofd van de kerk en alleen Christus regeert haar. (1)

Dat bewijst zichzelf in de eerste plaats zo: hoe kan iemand hier een mens regeren die hij niet weet of kent? Wie kan weten of iemand echt gelooft of niet? Ja, als het gezag van de paus zich zover zou uitstrekken, dan zou hij het geloof van de christenen kunnen nemen, regeren, vermeerderen, veranderen zoals hijzelf wilde – echter alleen Christus kan dat.

In de tweede plaats bewijst het zichzelf uit de eigenschap en de natuur van het hoofd. Want een met het lichaam verbonden hoofd heeft de eigenschap dat het de ledematen regeert, zodat hierdoor bewezen wordt dat alle leven, wil en werk uit het hoofd voortkomt. Wie heeft ooit iemand gezien die levend was met een dood hoofd? Vanuit het hoofd moet het leven komen, daarom is het duidelijk dat de geestelijke christenheid op aarde geen ander hoofd heeft dan alleen Christus. En hoewel iemand zou menen dat dit beeld en gezegde geen steek houdt, dan is het toch gegrond in de Schrift en staat vast en onbeweeglijk.

Paulus zegt dat de christenheid alleen één Hoofd heeft: ‘Laten wij waar worden (dat is, niet uitwendig, maar oprechte, ware christenen zijn) en groeien in alle dingen in Hem, Die het Hoofd is, namelijk Christus. Uit Wie alle leden en het hele lichaam is samengevoegd, en het ene lid van het andere afhankelijk is in alle bewegingen, waardoor het ene het andere dient en helpt – zodat het ene lid voor het andere hoe langer hoe meer toeneemt in de liefde (vgl. Efeze 4 : 15 w).
Hier zegt de apostel duidelijk dat de verbetering en bevordering van de christenheid, die het lichaam van Christus is, alleen komt van Christus, Die haar Hoofd is. Christus is wel Heere over alle dingen, over rechtvaardigen en onrechtvaardigen, over engelen en duivelen, over maagden en hoeren, maar Hij is niet het Hoofd van allen – dat is Hij alleen van rechtvaardige en gelovige christenen. (2)

(1) Luther over het pausdom in Rome, tegen pausgezinden in Leipzig, 1520.

(2) Opmerking AJ: Christus is Hoofd van Zijn gemeente(n), en op die gemeenten en hun leden kan heel wat aan te merken zijn – ze is nog niet ‘zonder vlek of rimpel’, zie de inhoud van diverse brieven en lees bijvoorbeeld ook wat er over en naar een aantal gemeenten opgeschreven moest worden in het Bijbelboek Openbaring.

Maarten Luther: Von dem Papstthiim zu Rom wider den hochberühmten Romanisten zu Leipzig, 15Z0, vgl. WA 6,297.

Bron tekst: “Maarten Luther – Mijn enige troost – 365 dagen met de Heidelbergse Catechismus” samengesteld door H.C. van Woerden, drukwerk Den Hertog uitgeverij.

Bron afbeelding:  Bible Verse of the Day

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Catechismus, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s