Diep onder de indruk…

Toen ​Jezus​ deze rede had uitgesproken, waren de mensen diep onder de indruk
van Zijn onderricht. (Matteüs 7 : 28)

Ik berg Uw woord in mijn hart, opdat ik tegen U niet zondige.
(Psalm 119 : 11)

VRUCHTBARE AKKERS?

Wanneer Gods woord tot ons komt, wil het in een vruchtbare akker geborgen zijn. Het wil niet langs de weg blijven liggen, zodat ‘de duivel komt en het woord uit hun hart wegneemt, opdat zij niet zouden geloven en behouden worden.’

Het wil niet op de rotsbodem vallen, waar het geen wortel kan schieten, waar zij ‘het met vreugde aannemen, wanneer zij het woord horen; voor een tijd geloven zij en in de tijd van beproevingen vallen zij af’. Het wil niet midden tussen de dorens vallen, waar het ‘door zorgen en rijkdom en lusten des levens‘ verstikt wordt, en geen vrucht draagt (Lukas. 8 : 11 v.).

Het is een groot wonder, dat het eeuwige woord van de almachtige God in mij een woning zoekt, in mij geborgen wil zijn als de zaadkorrel in de akker. Gods woord is niet geborgen in mijn verstand, maar in mijn hart.

Het doel van het woord dat uit Gods mond komt is niet, tot het einde doorgedacht en geanalyseerd te worden, maar in het hart te resoneren, zoals het woord van iemand van wie wij houden in ons hart woont, ook wanneer wij er niet bewust aan denken.

Heb ik het woord Gods alleen in mijn verstand, dan zal mijn verstand vaak door andere zaken in beslag worden genomen en zal ik tegen God zondigen.

Daarom zijn wij er nooit mee klaar Gods woord gelezen (gehoord) te hebben; het moet diep in ons zijn ingegaan, in ons wonen, zoals het allerheiligste woont in het heiligdom, opdat wij niet zondigen in gedachten, woorden en daden.

Het is vaak beter, weinig en langzaam in de Schrift te lezen en te wachten, tot het tot ons is doorgedrongen, dan van Gods woord veel te weten, maar het niet in zich te ‘bergen’ (AJ: laten borgen door gebed!).

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Liefde tot de vijand” – “Op vruchtbare bodem” (11 februari) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Mee n.a.v.  http://www.tijdmetJezus.nl | dagelijks bijbelmoment – Diep onder de indruk

7 Offers​ en gaven verlangt U niet,
brand- en reinigingsoffers vraagt u niet.
Nee, u hebt mijn oren voor U geopend
8 en nu kan ik zeggen: ‘Hier ben ik,
over mij is in de ​boekrol​ geschreven.’
9 Uw wil te doen, mijn God, verlang ik, (a)
diep in mij koester ik Uw wet.
(Uit Psalm 40)

(a) (…) 17 Zo is de ​liefde​ bij ons werkelijkheid geworden, en daardoor kunnen we op de dag van het oordeel vol vertrouwen zijn, want hoewel wij nog in deze wereld zijn,
zijn we als ​Jezus. (Uit 1 Johannes 4)

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s