De ander helpen… (V)

Zie, het nieuwe is gekomen (Uit 2 Korintiërs 5 : 17).

Biecht betekent navolging.

In de biecht vindt de doorbraak naar het nieuwe leven plaats. Waar de zonde gehaat, beleden en vergeven is, daar is de breuk met het verleden voltrokken. ‘Het oude is voorbijgegaan‘.

En waar met de zonde gebroken is, daar is bekering. Biecht betekent bekering. ‘Zie, het nieuwe is gekomen‘ (2 Korintiërs 5 : 17). Christus heeft een nieuw begin met ons gemaakt.

Zoals de eerste discipelen op Jezus’ oproep alles achter zich lieten en Hem volgden, zo laat de christen in de biecht alles achter zich en volgt. Biecht betekent navolging. (1)

Het leven met Jezus Christus en zijn gemeente is begonnen.Wie zijn overtredingen bedekt, zal niet voorspoedig zijn; maar wie ze belijdt en nalaat, die vindt ontferming‘ (Spreuken 28 : 13).

In de biecht begint de christen zijn zonde te verlaten. De macht van de zonde is gebroken. Van nu aan behaalt de christen overwinning op overwinning.

Wat bij de doop aan ons geschiedde, wordt ons in de biecht opnieuw gegeven. Wij zijn uit de duisternis overgeplaatst in het Rijk van Jezus Christus.

Dat is blijde boodschap.

De biecht is de vernieuwing van de blijdschap van de doop.
Des avonds vernacht het geween, tegen de morgen is er gejuich‘.

(1) Opgemerkt AJ: We moeten de biecht dus niet gaan zien en gebruiken als een ‘zelfstandig werkzaam’ door ons in te zetten middel en we zullen de ‘biechtvader’ nu ook niet beschouwen als een soort middelaar tussen God en de biechtende mens. Alleen het van God geschonken geloof wil God zegenen en bepaalt de zegen die de ‘biechteling’ ontvangt (zelfs onafhankelijk van het geloof van de ‘biechtvader’!). En op de biechtvader rust de grote verantwoordelijkheid om dat geloof van de ander en de ontvangen zegen daarop ook ronduit te aanvaarden en daarbij in gelovig vertrouwen te zien op God alleen.  Zelfs als de biechteling later nog weer bepaalde nederlagen moet en wil belijden! Het geloof zal hier niet ook (eerst) willen zien, maar gelovig rusten in Gods beloften en daarvan (blijven!) spreken.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Is er geen koning onder u?” – “Alles wordt nieuw” (7 december) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen,
u zult de waarheid kennen, en de Waarheid zal u vrijmaken.

(Uit Johannes 8 : 31-32)

NB. Lees bij tekst en afbeelding:  De Lutherroos – Merkteken van zijn theologie

Bron afbeelding:  Glenn Franco Simmons

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op De ander helpen… (V)

  1. janvdijk9464 zegt:

    Dit is op Sitetitel herblogden reageerde:
    ja elke dag biechten en dan krijg je elke dag een nieuw leven

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s