De ander helpen… (IV)

(…) 3 Want krachtens de ​genade, die mij geschonken is, zeg ik u allen dat u zichzelf niet hoger moet aanslaan dan u kunt verantwoorden, maar verstandig over uzelf moet denken. Denk overeenkomstig het geloof, dat is de maatstaf die God u heeft gegeven. (Uit Romeinen 12)

Biechten is dragen van de diepste smaad…

In de biecht vindt de doorbraak naar het kruis plaats. De wortel van alle zonde is de hoogmoed, de superbia. Ik wil alleen met mij zelf rekenen, ik heb een recht op mij zelf, op mijn haat en begeerten, op mijn leven en op mijn dood.

De biecht tegenover de broeder is de diepste verootmoediging. Ze doet pijn, ze maakt nederig en slaat de hoogmoed gevoelig neer. Het is een bijna niet te dragen smaad om voor de broeder te staan als een zondaar. In het belijden van concrete zonden sterft de oude mens onder pijnen een weinig dappere dood voor de ogen van de broeder.

Omdat deze verootmoediging zo moeilijk is, denken wij steeds weer, dat we aan de biecht tegenover de broeder kunnen ontkomen. Onze ogen zijn zo verblind, dat ze de belofte en de heerlijkheid van zo’n vernedering niet meer kunnen zien.

Toch is het niemand anders dan Jezus Christus zelf, die de smadelijke dood van de zondaar in onze plaats in alle openbaarheid heeft ondergaan.

Hij schaamde zich niet om als misdadiger voor ons gekruisigd te worden, en het is eigenlijk niets anders dan onze gemeenschap met Jezus Christus, die ons in dit smadelijke sterven van de biecht brengt, opdat wij in waarheid deel zullen hebben aan zijn kruis.

Het kruis
van Jezus Christus maakt aan
alle hoogmoed
een eind.

Wij kunnen het kruis van Jezus niet vinden, als wij ervoor terugschrikken daar heen te gaan, waar het gevonden kan worden. In de biecht breken wij door naar de echte gemeenschap met het kruis van Jezus Christus, in de biecht aanvaarden wij ons kruis.

In de diepe, geestelijk-lichamelijke pijn van de verootmoediging voor de broeder – en dat betekent: voor God – beleven wij het kruis van Jezus als onze redding en ons heil.

De oude mens sterft, maar God heeft hem overwonnen.
Nu hebben wij deel aan de opstanding van Christus en het eeuwige leven.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Is er geen koning onder u?” – “Heilzame vernedering” (6 december) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen,
u zult de waarheid kennen, en de Waarheid zal u vrijmaken.

(Uit Johannes 8 : 31-32)

(…) 12 Zorg ervoor dat uw spreken en uw handelen de toets kunnen doorstaan
van de wet die vrijheid brengt. 13 Onbarmhartig zal het oordeel zijn over wie geen ​barmhartigheid​ heeft bewezen; maar de ​barmhartigheid​ overwint het oordeel.

(Uit Jakobus 2)

Bron afbeeldingPocket Fuel

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op De ander helpen… (IV)

  1. Pingback: De ander helpen… (IV) — JC33NL – Christelijk geloven in Nederland – Sitetitel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s