Zwijgen – wreken – helpen (III)

Gij hebt gehoord, dat er gezegd is: Gij zult uw naaste liefhebben, en uw vijand zult gij haten. Maar Ik zeg u: Hebt uw vijanden lief; zegent ze, die u vervloeken; doet wel degenen, die u haten; en bidt voor degenen, die u geweld doen, en die u vervolgen; (Mattheüs 5 : 43)

Wie heeft meer liefde nodig dan onze vijand?

Verbazen wij ons nu nog, dat dadelijk na dit woord van de wraak Gods gezegd wordt: ‘Als uw vijand hongert, geef hem te eten, dorst hij, geef hem te drinken‘; God gaf zijn leven voor de vijand, Hij gaf alles wat Hij had, geeft u hem nu ook wat u hebt: brood wanneer hij honger heeft, water wanneer hij dorst heeft, hulp wanneer hij zwak is, zegen, barmhartigheid, liefde.

Is hij dat dan waard? Ja, want wie zou onze liefde meer waard zijn, wie zou deze meer nodig hebben, dan hij die haat? Wie is er armer, wie hulpbehoevender, wie heeft meer liefde nodig dan onze vijand? Hebt u uw vijand al eens zó gezien, als iemand die eigenlijk als een bedelaar zo arm voor ons staat, en smeekt, zonder het te kunnen uitspreken: help mij, schenk mij dat ene, dat mij nog helpen kan uit mijn haat, schenk mij liefde, de liefde Gods, de liefde van de gekruisigde Heiland.

Al dat dreigen en ballen van vuisten komt immers voort uit die armoede, is in de grond een bedelen om de liefde Gods, om vrede, om broederliefde. U wijst de armste onder de armen de deur, wanneer u uw vijand wegstuurt.

Vurige kolen‘. Kolen branden en doen pijn. Ook de liefde kan branden en pijn doen. De liefde leert ons zien, hoe bitter arm wij zijn. Dit is de brandende pijn van de boete, die ontstaat bij hem, die ondanks haat en dreigen alleen maar liefde, niets dan liefde vindt. God heeft ons deze pijn leren kennen. Toen wij deze pijn voelden, had het uur van de bekering geslagen.

Nu bent u, waar u wezen moet:Laat het kwade u niet overwinnen, maar overwint het kwade door het goede‘. Zo handelde Christus met ons. Hij liet zich door het kwaad, dat wij deden, niet van zijn stuk brengen, niet overwinnen. Hij overwon ons kwade door het goede.

Nog eens, hoe gebeurt dit?

Niet, doordat wij het kwaad, en de haat van de ander door ons kwaad en onze haat nieuw voedsel geven; maar doordat het kwade in het luchtledige slaat en niets vindt, waaraan het zich opnieuw kan ontsteken. Hoe o verwinnen wij het kwade?

Door eindeloos te vergeven.

Hoe gaat dat? Door onze vijand te zien als degene, die hij in waarheid is, als degene, voor wie Christus stierf, die Christus liefheeft. Hoe zal de gemeente de overwinning behalen op zijn vijanden?

Zij laat de liefde van Christus de vijand overwinnen

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Liefde tot de vijand ” – “De vijand die hulp nodig heeft” (3 februari) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen,
u zult de waarheid kennen, en de Waarheid zal u vrijmaken.

(Uit Johannes 8 : 31-32)

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zwijgen – wreken – helpen (III)

  1. janvdijk9464 zegt:

    Dit is op Sitetitel herblogden reageerde:
    vergeven van het kwaad

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s