De ander helpen… (I)

Nu, waarom schreeuwt gij zo luid? Is er geen koning bij u? (Micha 4 : 9)

Eerst jezelf laten helpen en je geholpen weten!

Zo spreekt God, de Heer. Hij hoort een geschreeuw op aarde; het is zijn gemeente die schreeuwt. Het is een schreeuw om hulp, om redding, niet alleen in de uiterlijke nood die de gemeente getroffen heeft, maar ook om redding uit de zonde, uit de overmacht van de duivel, uit de verdoeming door de wet, een schreeuw om gerechtigheid, heiliging, zege en overwinning. Heeft de gemeente het recht niet om zo te schreeuwen? En toch — hoe merkwaardig — God schept daarin geen vreugde!

Gij wilt u bekeren; gij stelt u onder Gods heilige geboden; gij begint u zelf verwijten te maken; gij zijt vol veronťwaardiging over de macht van de zonde, die gij tot tot toe in uw leven moest ervaren. Waarom komen wij met ons zelf nooit in het reine? Zijn wij eigenlijk nog christenen?

Geloven wij eigenlijk nog? En dan volgt, wat wij in ons leven al talloze malen achter de rug hebben: het voornemen om radicaal opnieuw te beginnen. Dit keer moet het lukken. Het mag zo niet verder gaan. God zal helpen, vandaag nog, anders morgen…

En dan kan het hart luid roepen om een nieuw leven, om (meer) gerechtigheid en heiligheid. En toch schept God in deze bekering geen behagen; want het is een bekering, die voortkomt uit het eigen weerbarstige en moedeloze hart, uit ontevredenheid en goede voornemens. Deze bekering kan u alleen maar dieper in zonde en nood drijven; op het nieuwe begin zal een nieuw falen volgen en uw roepen zal nog luider én nog goddelozer worden.

Is er geen koning bij u?Ja, er is een Koning bij u en met deze koning alle hulp, die jullie verlangen. Hij heeft u hulp gebracht. Schreeuw niet zo, als was de hulp ver weg. Zij is heel nabij, je hebt je hand maar uit te strekken, zo nabij. De koning is bij jullie en heeft alles, waarom jullie roepen, gebracht en geschonken: de vrede en de gerechtigheid en de reinheid en de waarheid.

Je wilde weten, hoe het eindelijk eens anders met je wordt?

Hoe je eindelijk met je zelf en je zonde in het reine komt? Het kan alleen anders met je worden, als je leert zien, dat je koning bij je is. Met jou en je zonde komt alleen je koning Jezus Christus in het reine.

Hij is al lang met jou op weg naar zijn Koninkrijk.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Is er geen koning onder u?” – “De koning is bij ons” (1 december) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen,
u zult de waarheid kennen, en de Waarheid zal u vrijmaken.

(Uit Johannes 8 : 31-32)

(…) 17 En toen ik Hem zag, viel ik als dood aan Zijn voeten, en Hij legde Zijn rechterhand op mij en zei tegen mij: Vrees niet, Ik ben de Eerste en de Laatste, 18 en de Levende, en Ik ben dood geweest en zie, Ik ben levend tot in alle eeuwigheid. ​Amen. En Ik heb de sleutels van het rijk van de dood en van de dood zelf. (Uit Openbaring 1)

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op De ander helpen… (I)

  1. Pingback: geloven in God jazeker – Sitetitel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s