Altijd ‘op goed geluk voortgebeden’?…

Tot U, o HEERE, hef ik mijn ziel op.
Psalm 25 : 1

Daarom hebben de ouden het gebed – als zich het hart in gebed en zuchten tot God opheft – zeer schoon beschreven als: het verheffen van het hart of de geest tot God. Dat is toch treffend gesproken!

Ikzelf en alle anderen hebben vroeger die omschrijving nooit goed begrepen. Wij hebben wel geroemd en gesproken van het opheffen van onze harten, maar het ontbrak ons aan het begrijpen en verstaan van de woordjes ‘tot God‘. In werkelijkheid vluchtten wij juist van God weg.

Wij konden niet met vertrouwen en geloof tot God naderen, en Hem door Christus – in Wie alle kracht en zekerheid van het gebed rust – bidden. Wij hebben immers altijd in twijfel en onzekerheid, op goed geluk voortgebeden.

Daarom, lieve broeders, bid veel in je hart, en zo nu en dan ook hardop, in Gods Naam! Het gebed behoudt de wereld (a) , anders zou het er nog wel heel wat anders uitzien!

Als ik thuis ben, ben ik zo vurig en verlangend niet om te bidden, maar moet mijzelf altijd overwinnen, maar in de kerk (1) onder het volk (2) komt het gebed uit het hart en dringt ook door tot God.

Maarten Luther: W. Lauterbachs und H. Wellers Nachschriften, WA Tischreden 3,448,17-30]

(1) Volgens de oude gewoonte om dagelijks naar de kerk te gaan om daar te bidden.
(2) Bij het samenkomen en samen bidden van Gods volk leven en bidden we onder Jezus belofteWant waar twee of drie vergaderd zijn in Mijn naam, daar ben Ik in hun midden.’ (zie Matteüs 18) Maar Jezus zegt ook: ‘Maar gij, wanneer gij ​bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en ​bid​ tot uw Vader in het verborgene…’ (zie Matteüs 6)
(a) Natuurlijk hebben we dat niet zo op te vatten alsof we overal bidstonden voor de wereld (en haar behoud) zouden hebben te organiseren en beleggen, want die zijn ‘heel gewoon’ gegeven met de samenkomsten van de gemeente (zie 1 Timoteüs 2 : 1-6)

Bron tekst: “Uit de diepten roep ik tot U – Dagboek over het gebed – Maarten Luther” (4 augustus – “Het hart tot God opheffen“)  samengesteld door Hugo van Woerden (Den Hertog, Uitgeverij)

(…) 18 Allen die hem aanroepen is de HEER nabij, die tot Hem
roepen in vast vertrouwen (Uit Psalm 145)

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s