Alleen de liefde kan vergeven…

(…) …zij wordt niet verbitterd, zij rekent het kwade niet toe
(Uit 1 Korintiërs 13)

Zelfs het kwaad, en de zonde van de ander kan haar niet verbitteren, omdat zij niets goeds verwacht voor zich zelf. Zij kent zichzelf helemaal niet, zij kent alleen de ander. Zij is bedroefd over het kwaad, dat deze doet en heeft de ander daarom nog meer lief – maar zij raakt niet verbitterd.

De liefde koestert geen wrok

Als niet beantwoorde liefde misschien ons leven vergalt, zegt de liefde: je hebt nooit echt bemind, zolang je door haat en onachtzaamheid van de ander je liefde laat breken, anders zou je vrij zijn van iedere bitterheid.

Zij rekent het kwade niet toe‘. Waar de rechtvaardigheid ons schijnt te gebieden, de balans op te maken van goed en kwaad en niets over het hoofd te zien, daar is de liefde blind, ziende blind; zij ziet het kwaad, maar rekent het niet toe; zij vergeeft het – en alleen de liefde kan vergeven. (a, b)

Zij vergeet het, zij koestert geen wrok. Als wij dit ene eens gingen begrijpen: de liefde koestert geen wrok. Zij treedt de ander iedere dag nieuw en met nieuwe liefde tegemoet en vergeet, wat achter haar ligt. Daarmee haalt zij zich de spot van de mensen op de hals, zij lijkt dwaas. Maar zij laat zich ook daardoor niet van de wijs brengen en blijft liefhebben.

Staat zij dan onverschillig tegenover recht en onrecht? Nee,’zij is niet blijde over ongerechtigheid, maar zij is blij met de waarheid‘. Zij wil de dingen zien, zoals ze zijn; zij ziet liever onverbloemde haat en onrecht en leugen dan allerlei charmante maskerades, die de haat alleen maar verbergen en nog hatelijker maken.

De Waarheid Die maakt vrij!

De liefde wil duidelijkheid; zij is blij met de waarheid – want alleen de waarheid maakt het haar mogelijk opnieuw lief te hebben.

(a) Bij de titel:  En dé Liefde is ons daarin voorgegaan! (zie Johannes 3 : 16).
(bZie ook:  Dagelijks BijbelmomentAnderen vergeven –  vandaag (30 april 2018)

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “” – “Onverschillig tegenover onrecht?” (31 augustus) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen,
u zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u vrijmaken.

(Uit Johannes 8 : 31-32)

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s