Tot geloof komen – en dat steeds weer?!

Hoe kunt gij tot geloof komen, gij die de eer van elkaar behoeft, en de eer
die van de enige God komt, niet zoekt?’ (Uit Johannes 5 : 44)

De begeerte naar eigen eer belemmert het geloof. Wie eigen eer zoekt, zoekt al niet meer naar God en de naaste. Wat doet het er toe, of mij onrecht geschiedt? Verdiende ik geen strenger straffen van God, als Hij niet naar zijn barmhartigheid met mij zou handelen?

Wordt mij, ook in het onrecht, niet duizend maal recht gedaan? Zou het voor mijn nederigheid niet nuttig en goed zijn, dat ik zwijgend en geduldig zulke kleine· ongemakken leer verdragen? ‘De lankmoedige is beter dan de hoogmoedige’ (Prediker 7 : 8).

Wie leeft uit de rechtvaardiging uit genade, is bereid ook beledigingen en onaangename bejegingen zonder protest uit de straffende en genadige hand van God te aanvaarden.

Het is geen goed teken als men dit niet meer kan horen en verdragen, zonder er onmiddellijk op te wijzen, dat bij voorbeeld Paulus toch ook een beroep heeft gedaan op zijn recht als Romeins burger, en dat Jezus degene, die Hem sloeg, antwoordde: ‘Waarom slaat gij Mij?‘ (Johannes 18 : 23).

In elk geval zal niemand van ons werkelijk net zo handelen als Jezus en Paulus, als hij niet eerst geleerd heeft om evenals zij onder belediging en smaad te zwijgen. De zonde van lichtgeraaktheid, die in de gemeenschap zo snel naar voren komt, laat altijd weer zien, hoeveel verkeerde eerzucht en dat wil toch zeggen hoeveel ongeloof er nog in de gemeenschap leeft.

(…) 8 Reken ons de ​zonden​ van vroeger niet aan,
toon erbarmen en haast U, want onze ellende is groot,
9 help ons, God, bevrijd ons, tot ​eer​ van Uw roemrijke naam,
red ons en bedek onze ​zonden, omwille van Uw Naam.
(Uit Psalm 79)

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “” – “De eerzuchtige kan niet geloven” (19 september) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Bron afbeelding:  SlidePlayer

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Israël, Persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s