Bescheidenheid siert ons geloof…

‘Koestert geen gedachten, hoger dan u voegen’ (Romeinen 12 : 3).

Wie wil leren dienen, moet eerst leren bescheiden over zich zelf te denken:
‘Zich zelf goed kennen en gering van zich zelf te leren denken, is de hoogste en nuttigste taak. Niets van zich zelf verwachten en daarentegen steeds goed te denken over een ander, is grote wijsheid en volmaaktheid’ (Thomas a Kempis).

Broedermoordenaar(s). Dát is de vrucht van mensenwijsheid

Alleen wie leeft uit de vergeving van zijn schuld in Jezus Christus, zal op de juiste wijze bescheiden over zich zelf denken; hij weet, dat zijn wijsheid doodliep op de vergeving van Christus, hij herinnert zich de wijsheid van de eerste mensen, die wilden weten wat goed en kwaad was, en die in deze wijsheid omkwamen.

De eerste, die op deze aarde geboren werd, was Kaïn, de broedermoordenaar. Dat is de vrucht van mensenwijsheid.

Omdat de christen zich zelf niet meer wijs kan noemen, zal hij ook bescheiden denken over zijn eigen plannen en bedoelingen en zal hij weten, dat het goed is, dat zijn eigen wil gebroken wordt in de ontmoeting met de naaste.

Hij zal bereid zijn de wil van de naaste belangrijker en urgenter te achten dan zijn eigen wil. Wat hindert het trouwens, als het eigen plan doorkruist wordt? Is het niet beter de naaste te dienen dan eigen wil door te zetten?

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “” – “Bescheidenheid” (18 september) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(…) 11 Want dit is de boodschap die u vanaf het begin gehoord hebt, dat wij elkaar moeten ​liefhebben; 12 niet zoals ​Kaïn: hij was uit de boze en sloeg zijn broer dood. En waarom sloeg hij hem dood? Omdat zijn werken slecht waren en die van zijn broer ​rechtvaardig. (Uit 1 Johannes 3)

Bron afbeelding:  SlidePlayer

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s