Het Onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen, 1519 (21)

Wat wij uit onszelf najagen is in strijd met de Geest, en wat de Geest verlangt is in strijd met onszelf. Het een gaat in tegen het ander, dus u kunt niet doen wat u maar wilt.
(Uit Galaten 5 : 17)

De derde bede: Uw wil geschiede op aarde, zoals in de hemel

Tegen eigen wil in leren bidden!

(…) Samenvatting: Met het bidden van deze bede zul je merken dat God ons vraagt ​​om tegen onszelf te bidden. Op die manier leert hij ons dat we geen grotere vijand hebben dan wijzelf. Zie je, onze wil is het meest geweldige element in ons, en daartegen moeten we bidden: ‘O Vader, laat me niet zover komen dat mijn wil is gedaan. Breek mijn wil – weersta deze. Wat er ook gebeurt, laat mijn leven niet door mijn wil, maar door de Uwe worden bestuurd.

Omdat in de hemel niemands eigen wil zal overheersen, zal het hier op aarde niet anders zijn. Een dergelijke smeekbede uitspreken en de verhoring en vervulling daarvan is inderdaad zeer pijnlijk voor onze menselijke natuur, want onze eigen wil is het grootste en diepst diepgewortelde kwaad in ons, en niets is ons dierbaarder dan onze eigen wil.

Daarom vragen we in deze smeekbede om niets anders dan het kruis, de smarten, de tegenspoed en elk soort van lijden, omdat deze de vernietiging van onze wil dienen (1). Als eigenzinnige mensen hier echt over nadenken en zouden opmerken dat we hiermee tegen onze eigen wil in bidden, zouden ze zich tegen deze bede keren of er zelfs bang voor zijn.

Laten we nu deze drie smeekbedes met elkaar in verband brengen. De eerste vraagt ​​dat Gods naam geëerd wordt en dat zijn glorie en eer in ons mogen wonen. Maar niemand kan dat bereiken tenzij hij rechtvaardig is en in het koninkrijk van God woont. De doden en de zondaars kunnen God niet prijzen, zoals David verklaart in Psalm 6 [vers 5]. (1)

En niemand is goddelijk tenzij hij vrij is van zonden. Alleen hij is vrij van zonden wiens eigen wil wordt uitgeroeid en vervangen door Gods wil alleen. Want als de wil, die het opperhoofd en het hoofd is van al onze leden, niet langer onze eigen verdorven wil is, dan zijn alle andere leden ook niet langer de onze en niet langer in dienst van het kwaad.

Bijgevolg grijpt deze smeekbede het kwaad ‘bij de kop’ (bij het hoofd), en grijpt niet naar de hand of de voet, maar naar onze wil, die de aanvoerder is van alle kwaad, de werkelijke aartschurk.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 105, 1-27 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 42, blz. 48/49)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) We vreesden ernstig voor ons leven, 9 we waren er zelfs zeker van dat het doodvonnis al over ons was uitgesproken. Maar juist dat liet ons beseffen dat we niet op onszelf moeten vertrouwen, maar alleen op de God die de doden opwekt, 10 Die ons heeft gered en ons opnieuw zal redden uit eenzelfde doodsgevaar. Op hem hebben we onze hoop gevestigd: Hij zal ons altijd redden. 11 En ook u bent ons tot steun door voor ons te ​bidden. Zo klinkt uit talloze monden de dankzegging voor de ​gunst​ die Hij ons bewezen heeft. (Uit 2 Korintiërs 1)

Bron afbeelding:  Prayer Thoughts & Hope – Help – Healing

Galaten 5 17 - flesh contrary to Spirit - PrayerThoughtsHopeHelpHealing

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het Onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen, 1519 (21)

  1. Pingback: Het Onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen, 1519 (21) — JC33NL – Christelijk geloven in Nederland – Sitetitel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s