Je gekend weten… (III)

Nog andere schapen heb Ik. (Uit Johannes 10 : 16)

Omdat alleen Jezus de zijnen kent, kan alleen Hij zeggen, dat Hij schapen van zijn kudde heeft te midden van de heidenwereld. Niet alleen het uitverkoren volk geldt de liefde en het sterven van de Goede Herder. Jezus, de Goede Herder, heeft de zijnen ook daar, waar wij het het allerminst verwachten, waar tot nu toe niets is dan godloochening en afgoderij.

Jezus behoort niet ons toe en is niet op ons aangewezen. Dat is de kerk gezegd ter waarschuwing tegen zelfverheffing en tot troost. Het behoort tot de opdracht van de Goede Herder, dat Hij ook die andere schapen ‘leidt’; er staat niet ‘leiden naar’, dus naar Israël; Hij moet ze leiden, dat wil zeggen redden uit hun eenzaam ronddolen zonder leidsman. De Goede Herder moet al zijn schapen leiden, opdat zij de goede weg weten en behoed worden voor gevaar en leed.

Het zal de voleinding van de gemeente van Jezus zijn, wanneer zij allen naar zijn stem horen. Geen andere stem zal nog in staat zijn de schapen op dwaalwegen te leiden, en aan niemand zal de stem van de goede herder verborgen blijven, allen zullen zij leven van zijn bevel, zijn leiding en zijn troost. De stem van de Goede Herder zal het enige zijn, dat allen verenigt.

Het Woord van God zal de eenheid van de kerk op aarde zijn. Die eenheid van de kerk zal niet bestaan in organisaties, niet in dogma’s, niet in liturgieën, niet in eigen vroomheid, maar in het Woord van God, in de stem van Jezus Christus, de Goede Herder van zijn schapen.

Zo zal de hoop van alle gelovigen vervuld worden. Aan alle verdeeldheid van de christenheid zal een einde komen, wanneer allen luisteren naar zijn stem en er buiten zijn stem niets meer is dat nog de aandacht vraagt. Zo zullen zij allen één kudde zijn onder één herder. Dan zal het werk van de Goede Herder op aarde voleindigd zijn.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “De Goede Herder” – “De goede herder” (24 april) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(…) 16en zij zullen Mijn stem horen en het zal worden één kudde en één Herder.
(Uit Johannes 10)

Bron afbeelding:   Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Een reactie op Je gekend weten… (III)

  1. Pingback: Je gekend weten… (III) — JC33NL – Christelijk geloven in Nederland – Sitetitel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s