Het Onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen, 1519 (18)

 Niets dan lucht zijn de ​kinderen​ van ​Adam,
niets dan een leugen de mensenkinderen,

in de ​weegschaal​ gaan zij omhoog, samen zijn zij lichter dan lucht.
(Uit Psalm 62 : 10)

Niets dan lucht…

De derde bede: Uw wil geschiede

(…) In de tweede plaats bestaat gerechtigheid hierin, dat nadat we onszelf hebben gekend en veroordeeld, we voor Gods rechterstoel niet aan wanhoop ten prooi vallen, omdat we onszelf met deze smeekbede schuldig verklaren, maar dat we onze toevlucht zoeken in Gods genade en er stellig op vertrouwen dat Hij ons naar Zijn wil van onze ongehoorzaamheid bevrijden zal.

Wie nederig zijn ongehoorzaamheid en zonde belijdt, en toegeeft dat het vonnis terecht is en God oprecht om genade vraagt, en zonder twijfel erop vertrouwd die ook te verkrijgen, die is rechtvaardig voor God.

Zo leert de Apostel dat een mens voor God gerechtvaardigd zal worden alleen vanwege zijn geloof en vertrouwen in God, en niet vanwege zijn eigen werken. De genade van God is de enige bron van troost en vertrouwen (Romeinen 1; Galaten 3). (1)

Wat is deze bede een harde afwijzing van ons vluchtige bestaan en ellendige leven, het tekent het als niets anders dan ongehoorzaamheid aan de heilige wil van God en dus als een zeker voorportaal voor eeuwige verdoemenis.

Het betuigd ons dat ons leven alleen bewaard wordt door onze erkenning daarvan, door ons klagen daarover, en door onze vurige smeekbeden daarbij. Hij die deze en de andere bedes diep overdenkt kan zeker nauwelijks liefde opbrengen voor dit leven. Wie van zo’n leven houdt, verraadt dat hij van het Onze Vader en de gevaren die zijn leven voortdurend bedreigen nog niets of nog maar heel weinig begrepen heeft.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 100, 10-28 (translation used: Luthers Works, American Edition, vol. 42, p. 43)

(1) Romeinen 1 : 17 en Galaten 3 : 11 vormen het Bijbelse fundament van Luther’s Hervormingsleer.

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s