Arme of rijke bedelaar…

That is the question!

De arme, wandelende in zijn oprechtheid, is beter
dan die verkeerd is van wegen, al is hij rijk. (Spreuken 28 : 6)

Om echter goed te begrijpen hoe God zondaars haat en oprechten liefheeft, moeten wij een onderscheid maken tussen de zondaren die zich hun zonden bewust zijn en zondaren die zich hun zonden niet bewust zijn.

Het gebed van de zondaar die zijn zonden niet voelt kan God niet liefhebben, want deze begrijpt zelf niet eens waarom hij bidt. Al bidt en zingt iemand nog zo vaak: ‘God, ontferm U over mij‘ dan kan hem dat niets helpen als hij toch nog gelijk vertrouwen heeft in zijn eigengerechtigheid.

Als hij de zonde in zijn hart niet voelt, dan spreekt of zingt hij alleen lege lettergrepen! De zaak zelf kan hij niet bevatten en hij wil eigenlijk niet eens ontvangen waarom hij bidt. Zo iemand voegt altijd dingen toe die zijn eigen gebed tegenspreken. Hij bidt wel om vergeving en barmhartigheid, maar ondertussen probeert hij op een of andere manier zichzelf met God te verzoenen en voor zijn zonden te betalen.

Is dit bidden dan iets anders dan God in Zijn aangezicht bespotten? Hetzelfde zou gebeuren wanneer een bedelaar zou kermen en smeken om wat geld, maar tegelijk over zijn eigen bezittingen en bedelkunst zou opscheppen. Zo’n rijke bedelaar laat daarmee toch alleen maar duidelijk zien dat hij helemaal niets nodig heeft!

Maarten Luther: Enarratio Psalmi LI, 1532 (1538), vgl. WA 40.2,333,30 – 334,22

Bron tekst: “Uit de diepten roep ik tot U – Dagboek over het gebed – Maarten Luther” samengesteld door Hugo van Woerden (Den Hertog, Uitgeverij)

(…) 8 Wat heb ik dan te verwachten, Heer?
Mijn hoop is alleen op U gevestigd.
9 Bevrijd mij van al mijn ​zonden,
bespaar mij de hoon van dwazen.
(Uit Psalm 39)

Bron afbeelding:  Getwallpapers.com

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s