Zou blijven dan…(I)

Zo blijven dan: geloof… (Uit 1 Korintiërs 13 : 13)

Hij zie sterven, maar…

Geen mens en geen kerk kan leven van de grootheid van eigen werken. Zij kunnen alleen leven van het grote werk, dat God zelf gedaan heeft, van het kruis van Jezus Christus.

Dat betekent echter, dat de mens moet leven van wat onzichtbaar is, van een werk dat in deze wereld ongezien, verborgen blijft. Hij ziet dwaling en gelooft waarheid; hij ziet sterven en gelooft eeuwig leven; hij ziet niets – en hij gelooft in het werk en de genade van God; ‘… Mijn genade is u genoeg, want de kracht openbaart zich eerst ten volle in zwakheid‘ (2 Korintiërs 12: 19).

Niet anders is het met de kerk, die het Evangelie verkondigt. Zij leeft nooit en te nimmer van wat zij zelf doet, ook niet van wat zij uit liefde doet, maar zij leeft van wat zij niet ziet en toch gelooft: zij ziet verdrukking en gelooft in redding; zij ziet dwaalleer en zij gelooft Gods waarheid; zij ziet verraad aan het evangelie en zij gelooft Gods trouw.

De kerk van het evangelie is nooit de zichtbare gemeenschap der heiligen, maar de kerk van zondaars, die tegen alle schijn in gelooft in de genade en alleen van de genade leeft.

Wie een heilige zijn wil, moet de kerk uit‘, riep Luther eens uit.

Kerk van zondaars – Kerk van de genade – Kerk van het geloof – dat is het.

Zo blijft dan geloof – omdat het leeft van God en van God alleen. Er bestaat maar één zonde, en dat is zonder geloof te leven.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Geloof-Hoop-Liefde” – “Hij ziet sterven en gelooft eeuwig leven” (26 november) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(…) 10 Wie in de ​Zoon van God​ gelooft, draagt het getuigenis in zich. Wie God niet gelooft, maakt hem tot leugenaar, omdat hij geen geloof hecht aan het getuigenis dat God over zijn Zoon gegeven heeft. 11 Dit getuigenis luidt: God heeft ons eeuwig leven geschonken en dat leven is in zijn Zoon. 12 Wie de Zoon heeft, heeft het leven. Wie de ​Zoon van God​ niet heeft, heeft het leven niet. (1 Johannes 5 : 10)

Bron afbeelding:  Signage Eternity

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s