Het Onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen, 1519 (16)

Want zie, het Koninkrijk Gods is bij u. (Uit Lukas 17 : 21)

De tweede bede: Uw koninkrijk kome

(…) “Daarom bidden wij niet:Lieve Vader, laat ons in uw koninkrijk komen “, alsof wij er naartoe zouden reizen of kunnen reizen. Maar we vragen: ‘Moge Uw koninkrijk tot ons komen.‘ Wanneer we het werkelijk willen ontvangen, moeten Gods genade en Zijn koninkrijk, samen met alle deugden, naar ons toekomen. We zullen nooit in staat zijn om onszelf toegang tot dit koninkrijk te verschaffen. Daarom kwam Christus vanuit de hemel naar de aarde – en niet wij mensen moesten of moeten van de aarde naar de hemel opstijgen om Hem te ontmoeten!

De andere fout die velen maken bij het bidden van deze bede is dat ze daarbij aan niets anders denken dan aan hun eeuwige gelukzaligheid. Ze veronderstellen dat het koninkrijk van God bestaat uit pure vreugde en geluk in de hemel. Geïnspireerd door aardse verlangens en door hun angst voor de hel, zoeken ze hun eigen heil en voordeel (voor straks) in de hemel.

Deze mensen beseffen niet dat Gods koninkrijk uit niets anders bestaat dan eerbied en ontzag voor God, uit deugdzaamheid, zuiverheid, vriendelijkheid, goedheid en alle andere deugden en genade(-gaven). Ze weten blijkbaar niet dat God in ons wil zijn, in ons woning wil maken en ons regeren. Aan Hem behoren we allereerst en bovenal (biddend!) ruimte te geven in ons hart en in ons bestaan.

Onze redding is hierin gelegen dat God ons regeert en dat wij Zijn koninkrijk zijn. We hoeven niet te zoeken of te verlangen naar of te bidden om vreugde en geluk en alle andere begeerlijke dingen, want zij zullen allemaal van ons zijn wanneer wij deel hebben aan Zijn koninkrijk. Een goede wijn zal natuurlijk en als vanzelf oorzaak zijn van vreugde en blijdschap wanneer deze genuttigd wordt. Zekerder nog, zullen, wanneer genade en deugd (dat is het koninkrijk van God) in ons worden vervolmaakt, deze leiden tot vreugde en vrede en gelukzaligheid, en dat zonder enige inbreng van onze kant. (1)

Om die reden, en om onze ogen af ​​te wenden van verkeerde en zelfzuchtige doelen, beveelt Christus ons om te zoeken en te vragen om Gods koninkrijk zelf en niet om de vruchten van dit koninkrijk. Anders beginnen wij mensen aan het uiteinde en zoeken eerst datgene wat het laatst moet zijn, terwijl we ondertussen het eerste verwaarlozen of het alleen waarderen om de uiteindelijke vrucht. Bijgevolg zouden we helemaal niets ontvangen. Wanneer we niet verlangen naar wat het eerst komt en het eerst moet zijn, dan zal wat volgt ook niet van ons kunnen zijn.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 98, 23 – 99, 10 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 42, blz. 41/42)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) Maar zoekt eerst Zijn Koninkrijk en Zijn gerechtigheid
(Uit Matteüs 6 : 33)

(1Maarten Luther geciteerd: Christus is Gods genade, barmhartigheid, gerechtigheid, waarheid, wijsheid, kracht, troost en zaligheid, ons door God gegeven zonder enige verdienste. Christus, zeg ik, niet zoals sommigen met blinde woorden zeggen, causaliter, dat Hij de gerechtigheid zou schenken en er Zelf buiten zou blijven. Want die gerechtigheid is dood, ja, ze is nooit geschonken, tenzij Christus er ook Zelf is. De stralen van de zon en de hitte van het vuur zijn immers ook niet daar waar de zon en het vuur niet zijn.

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s