Trouwe dienstknechten zijn broeders onder de broeders…

Maar wie groot wil worden onder u, zal uw dienaar zijn. (Marcus 10 : 43)

Buigers voor het gezag van het Woord

Jezus heeft alle gezag in de gemeente gebonden aan de broederlijke dienst. Iedere persoonsverheerlijking, die zich richt op belangrijke eigenschappen, bijzondere bekwaamheden, krachten en begaafdheden van een ander – al zijn ze ook van zuiver geestelijke aard – is werelds en er is in de christelijke gemeente geen plaats voor.

Het tegenwoordig zo vaak beluisterde verlangen naar ‘bisschoppelijke figuren’, naar ‘priesterlijke mensen’, naar ‘charismatische persoonlijkheden’, komt vaak voort uit de ziekelijke behoefte om mensen te bewonderen, om een zichtbaar menselijk gezag voor zich te zien, omdat het echte gezag van de dienst te onbeduidend lijkt.

Niets staat in zulk een scherpe tegenstelling tot dit verlangen als het Nieuwe Testament zelf in zijn tekening van de ambtsdrager (1 Timoteüs 3 : 1 v.). Daar vinden we niets van de luister van menselijke begaafdheden, van de briljante eigenschappen van een spirituele persoonlijkheid. De bisschop (opziener) is de eenvoudige, in geloof en leven gezonde, trouwe man, die zijn dienst aan de gemeente goed verricht. Zijn gezag ligt in de uitoefening van zijn dienst.

De gemeente heeft geen ‘briljante persoonlijkheden’ nodig, maar trouwe dienstknechten van Jezus en van de broeders. Aan de eersten ontbreekt het haar niet, maar wel aan de laatsten. De gemeente zal haar vertrouwen alleen geven aan de eenvoudige dienaar van het Woord van Christus, omdat zij weet, dat zij dan niet geleid wordt door menselijke woorden en door de inbeelding van een mens, maar door het Woord van de Goede Herder.

De geestelijke vertrouwenskwestie, die zo nauw samenhangt met de vraag van het gezag, wordt beslist door de trouw waarmee iemand in dienst van Jezus Christus staat, maar nooit door de buitengewone gaven, waarover hij beschikt. Pastoraal gezag kan alleen die dienaar van Jezus verkrijgen, die geen eigen gezag zoekt, maar zelf buigt onder het gezag van het Woord en een broeder is onder de broeders.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Dient elkaar” – “Ieder gezag is gebonden aan de dienst” – (22 oktober) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(…) …maar dient elkander door de ​liefde. (Uit Galaten 5)

Bron afbeelding:  SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s