Psalm 32 leren bidden… (II)

Toen ik zweeg, werden mijn beenderen verouderd. (Psalm 32 : 3)

Verstomd door verzwijgen en stilzwijgen

Want ik ben stil geworden.Dat wil zeggen: voor ik met deze dingen bekend was, was ik trots en prees mijzelf in stilte. Ik had goede gedachten over mijn leven en wist niet beter dan dat ik onschuldig en vroom was. Maar dat is nu voorbij, want ik ben stil geworden! Mijn roemen is in klagen overgegaan, want het is gebleken dat al mijn vermeende vroomheid zonde was.

Mijn gebeente is verouderd.’ Dat betekent: al mijn krachten, al mijn vermogens, ook mijn vroomheid, waarmee ik mij troostte, zijn zwak, oud en onbruikbaar geworden tot Uw dienst, terwijl zij toch zo fris, jong en sterk waren tot mijn eigen dienst.

Hier wordt het woordverouderdgebruikt. In overeenstemming met de eerste boetpsalm kan dit wel zo worden opgevat: uit grote angst voor Uw gericht ben ik oud en grijs geworden. Want zoals nu al bij een lijdend mens de tijd lang duurt, zo wordt deze – in nog een geheel andere zin – buitengewoon lang als het gebeente, dat betekent dan hier: ‘de kracht van de ziel’, lijdt in de aanschouwing van Gods gericht.

Dit gebeurt als de Heilige Geest een vreselijk licht werpt in een trotse ziel, zodat Hij die vernedert en zij zichzelf leert kennen. Dan begint ze te roepen: Ό wee mijner! O God, hoelang moet dit gezicht mij bijblijven? Mijn gebeente wordt er oud van, zwak en ziek, ik denk dat ik voor eeuwig in het verderf moet zinken.’

Maarten Luther: Die sieben Bußpsalmen, 1517, vgl. WA 1,168,30-169,9

(…) 2 Kastijdt Gij iemand met straffen om zijn ongerechtigheid,
dan doet Gij zijn schoonheid teloorgaan als door een mot;
immers is ieder mens een ademtocht. sela (Uit Psalm 39)

(…) 8 Toen ​Simon​ ​Petrus​ dit zag, viel hij neder aan de knieën van ​Jezus​ en zeide: Ga uit van mij, want ik ben een zondig mens, Here. (Uit Lukas 5)

Bron tekst: “Uit de diepten roep ik tot U – Dagboek over het gebed – Maarten Luther” samengesteld door Hugo van Woerden (Den Hertog, Uitgeverij)

Bron afbeelding:  Knowing Jesus

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s