‘Het onze vader uitgelegd voor de eenvoudigen’, 1519 (14)

(…) “Zie nu hoe het Onze Vader u leert allereerst uw grote ellende en verkeerdheid te zien en erkennen als een godslasteraar van God. Daarom moet je doodsbang zijn voor je eigen gebed als je je realiseert wat je aan het bidden bent. Want het moet werkelijkheid voor je zijn dat je Gods naam nog steeds niet hebt geheiligd. Het moet dan even waar zijn dat wie Gods naam niet heiligt, deze ontheiligt en schendt.

Het moet bovendien helder en duidelijk zijn dat het ontheiligen van Gods naam een ​​ernstige zonde is en het eeuwige hellevuur verdient als Gods gerechtigheid Zijn recht zou opeisen. Wat zouden we nog willen inbrengen en doen? Onze eigen gebed weerspreekt ons en keert zich tegen ons – het beschuldigt ons en getuigt tegen ons. Daar liegen we! Wie zal helpen?

Merk dan, als u zich (weer) ernstig bekeerd hebt, als u zich echt hebt laten vernederen door de erkenning van uw ellende, dan komen de geruststellende woorden die u weer zullen verheffen. Dat wil zeggen, deze smeekbede leert ons ook niet te wanhopen, maar (juist) om Gods genade en hulp te vragen.

Want u moet er zeker van zijn en vast geloven dat God ons deze bede geleerd heeft omdat hij vast van plan was en is om uw gebed te verhoren. Dus het resultaat van het gebed is dat God onze zonde(n) niet tegen ons gebruiken wil en niet hard met ons handelt. God kijkt genadig en vriendelijk en gunstig gezind naar naar degenen die oprecht bekennen dat zij zijn naam onteren maar toch altijd – elke dag! – weer verlangen en (daarom) bidden dat deze zal worden geheiligd.

Aan de andere kant moet duidelijk zijn dat zij die op hun geweten vertrouwen en niet geloven dat ze Gods naam onteren, niet zullen worden gered. Ze zijn nog steeds te zelfverzekerd, te hooghartig – ze hebben geen ontzag voor God. Zij behoren (nog) niet bij degenen tot wie Christus zegt: ‘Komt tot Mij, allen die (door werken en falen daarbij) vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven’ (Matteüs 11 : 28). Ze begrijpen het Onze Vader niet en ‘verstaan’ niet wat ze bidden. “

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 93, 20 – 94, 4 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 42, blz. 35)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de Engelstalige versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  King James Bible

Matteüs 11 28 - Come to me - King James Bible

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op ‘Het onze vader uitgelegd voor de eenvoudigen’, 1519 (14)

  1. Pingback: onze vader in de hemel bedankt voor het ons vergeven van onze schulden. – Sitetitel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s