De Enige Oorzaak van onze terugkeer en vernieuwing…

(…) Breng ons terug tot U Here, opdat we weer zullen thuiskomen*.
Vernieuw en verheug ons zoals eertijds! (Klaagliederen 5 : 21)

Er is geen hoop voor Gods volk tenzij God hen doet inkeren en terugkeren van hun zelf gekozen wegen waarop ze glibberen en glijden in zonde en ongeloof.
Het boek Klaagliederen is het verdrietigste en somberste boek in de Bijbel. God had zelfs Zijn oogappel niet meer ontzien: Jeruzalem.

De Heer gaf Zijn toorn de volle loop; De HEER heeft Zijn woede uitgevierd, zijn brandende toorn uitgegoten, Hij heeft in Sion een vuur ontstoken dat haar fundamenten verteert. (Klaagliederen 4 : 11)
Hij heeft daar iedereen weggevaagd die wat betekende in onze ogen. (Klaagliederen 2 : 4) De Heer heeft haar in droefheid gedompeld vanwege de veelheid van haar overtredingen. (Klaagliederen 1: 5)

Maar, hoe eindigt dan dit Bijbelboek? – Het eindigt met de enige hoop Die er is:

Zorgt U ervoor dat we terugkeren, o Heer, opdat we tot U zullen terugkeren! (Klaagliederen 5 : 21, eigen vertaling JP)
Dat is onze enige hoop – en de enige hoop voor ieder mens en heel de mensheid!

Jezus zei tegen Petrus:Simon, ​Simon, zie, de ​satan​ heeft jullie allen opgeëist om je te ziften als de tarwe. Maar Ik heb voor jullie ​gebeden​ dat jullie geloof niet ophoudt. En jij, wanneer je weer tot inkeer gekomen bent, versterk dan je broeders.” (Lukas 22 : 31-32).

Hij zegt niet “indien je terugkeert“, maar “wanneer je terugkeert“. Ik heb voor je (jullie!) gebeden! Je zult terugkeren. En wanneer je dat doet, dan is dat vanwege Mijn soevereine Genade, Die je terugbracht uit de afgrond van afvalligheid.

Mede-gelovige(n), dit geldt ook voor u/jullie. Dit is onze enige hoop voor ons volhouden in het geloof. Laten we dáárin onze dankbaarheid en vreugde vinden!

Wie zal Gods uitverkorenen aanklagen? God Zelf spreekt hen vrij. Wie zal hen veroordelen? ​Christus​ ​Jezus, Die gestorven is, wat meer is, Die is ​opgewekt​ en aan de rechterhand van God zit, pleit voor ons. (Romeinen 8 : 34)

Hij staat garant voor onze inkeer en wederkeer. Daarom: “Hij, Die de macht heeft u voor struikelen te behoedenaan Hem behoort de luister, de majesteit, de kracht en de macht, vóór alle eeuwigheid, nu en tot in alle eeuwigheid. (Judas 1 : 24–25). Amen!

* Eigen bewerking (AJ) van de tekst, denk hierbij aan de gelijkenis van de ‘verloren zoon’.

Bron tekst: Meditatie van John Piper. Deze meditatie werd eerder (deze week) in de Engelse taal geplaatst op Facebook door pastor Paul Zadok (Uganda)

Bron afbeelding:  YouTube

Klaagliederen 5 21 - Restore us, O Lord - YouTube

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s