Bezeten wereld… (III)

Noach’s profetisch privé

Geloven is in de brief aan de Hebreeën niet leven bij de dingen die een mens ziet, maar leven bij en zich laten beheersen door de dingen die niet gezien worden, die door God Zelf zijn geopenbaard in Zijn belofte. Geloven is horen naar, ingewonnen worden door en leven bij het Woord dat God spreekt, dwars tegen de werkelijkheid van de feiten in (…)

Tekenend wordt gezegd in Hebreeën 11 : 7, dat Noach bevreesd is geworden. Betekent dat dat Noach een klein bang mannetje wordt, dat met kadavergehoorzaamheid gaat doen wat de Heere hem opdraagt? Heeft het angstmotief zijn daden bepaald? Er wordt uit angst veel gedaan en veel gelaten, maar wie uit angst handelt, kan nooit overtuigend handelen, omdat hij zelf in de grond van de zaak niet overtuigd is.

Het gaat hier om een heel ander soort vrees. Heilige vrees; eerbied; respect voor de Heere Zelf. Noach weet wie de Heere is en reageert in heilige eerbied op wat de Heere hem uitlegt en opdraagt.

Noach laat zich instrueren.
Het profetische privé wordt steeds inniger.
Noach wordt steeds meer Gods vertrouweling.

Het is geen kleine zaak die de Heere aan de orde stelt: de ondergang van de oude wereld en tegelijk het plan voor een nieuwe wereld, Noach moet de geschiedenis van de oude wereld afsluiten met Gods laatste geschenk aan die ondergaande wereld: de oproep tot bekering. Hij mag de geschiedenis van de nieuwe wereld beginnen door daar Gods Naam aan en uit te roepen.

Hij kan deze overgang meemaken door een ark te bouwen. De ark, die de ondergang predikt en de toekomst opent. Noach heeft in zijn leven reeds ja gezegd tegen de Heere en zijn leven was een voortdurend nee tegen de wereld van zijn dagen. Daarom blijft Noach trouw aan zijn ja en laat hij zich instrueren om nee te kunnen blijven zeggen én doen, dwars tegen alles in.

Als zijn leven niet door Gods aanspraak was gevoed en als zijn God hem niet zo duidelijk had geïnstrueerd was Noach niet geworden wat hij geweest is: Gods profeet in twee werelden!

Bron tekst: Noach, profeet in twee werelden“, ds. J.H. Velema, Den Hertog B.V. – Houten

Zie eventueel ook nog:

Bron afbeelding:  Pinterest

Hebreeën 11 7 - Noach's vrees voor God - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s