Het dossier dat ons schuldig verklaarde…

(…) 13 U was dood door uw ​zonden​ en door uw onbesneden staat, maar God heeft u samen met ​Christus​ levend gemaakt toen Hij ons al onze ​zonden​ kwijtschold. 14 Hij heeft het document met voorschriften waarin wij werden aangeklaagd, uitgewist en het vernietigd door het aan het ​kruis​ te nagelen. 15 Hij heeft zich ontdaan van de machten en krachten, Hij heeft hen openlijk te schande gemaakt en in ​Christus​ over hen getriomfeerd. (Kolossenzen 2 : 13-15)

De reden dat vereniging met Christus een groot verschil maakt voor de gelovige dat is Christus’ beslissende triomf over de duivel op Golgotha. Hij verwijderde Satan niet uit de wereld, maar hij ontwapende hem zodanig dat het wapen van de verdoemenis uit zijn hand werd gehaald.

Hij kan gelovigen niet beschuldigen van niet vergeven zonde. Dat is de enige beschuldiging die ons kan vernietigen. En daarom kan hij ons niet tot totale ondergang brengen. Hij kan ons lichamelijk en emotioneel pijn doen, ons zelfs doden. Hij kan ons verleiden en anderen tegen ons opzetten. Maar hij kan ons niet vernietigen.

De beslissende triomf van Kolossenzen 2 : 13-15 is te danken aan het feit dat “het document dat ons aanklaagde” aan het kruis genageld werd. De duivel maakte dat schuldenregister tot zijn belangrijkste aanklacht tegen ons. Nu heeft hij geen beschuldiging meer die kan standhouden in en voor het hemelse gerechtshof. Hij is machteloos en kan niet meer het enige doen waar het hem om ging: verdoemen. Hij kan het niet. Christus heeft onze verdoemenis gedragen. De duivel is ontwapend.

Een andere manier om het te zeggen vinden we in Hebreeën 2 : 14-15: “Omdat zij ​kinderen​ mensen zijn van vlees en bloed, is de Zoon een mens geworden, net als zij, om door zijn dood definitief af te rekenen met de heerser over de dood, de ​duivel, en zo allen te bevrijden die ​slaaf​ waren van hun levenslange angst voor de dood.”.

De dood is nog steeds onze vijand. Maar deze is van al zijn kracht beroofd. Het vergif van de adder is weggezogen. Het dodelijke venijn is weg. De angel van de dood was de zonde. En de vernietigende kracht van de zonde lag in de eis van de wet. Maar dankzij Christus Die aan de eis van de wet voldeed zeggen we: “O dood, waar is uw overwinning? O dood, waar is uw angel? “(1 Korinthiërs 15 : 55).

Bron tekst: Meditatie van John Piper, eerder gepubliceerd (in het Engels) op Facebook (4 januari 2018) door pastor Paul Zadok (Uganda).

(…) 11 Hij die heiligt en zij die ​geheiligd​ worden (1hebben een en dezelfde Oorsprong, en daarom schaamt Hij zich er niet voor hen zijn broeders en zusters te noemen 12 wanneer Hij zegt: ‘Ik zal Uw Naam bekendmaken aan mijn broeders en zusters, u loven in de kring van mijn volk.’ 13 Zo zegt Hij ook: ‘Ik zal steeds op hem vertrouwen,’ en verder: ‘Hier sta ik met de ​kinderen​ die God mij gegeven heeft.’
14 Omdat die ​kinderen​ mensen zijn van vlees en bloed, is de Zoon een mens geworden als zij om door zijn dood definitief af te rekenen met de heerser over de dood, de ​duivel, 15 en zo allen te bevrijden die ​slaaf​ waren van hun levenslange angst voor de dood. (Uit Hebreeën 2)

(1) Zie aanvullend eventueel ook: “Zekerheid voor pertinente zondaars…” (over “heiligen/heiliging”)

Bron afbeelding:  Pinterest

Kolossenzen 2 13 - God made you alve - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Israël, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s